Składniki
- 125 g czekolady najlepiej belgijskiej 76% lub 78% (wystarczy też łatwiej dostępna 53%)
- 125 g masła
- 7 jaj (4 żółtka)
- 45 – 60 g cukru (w zależności jak słodki ma być deser)
- 70 g mąki
Sposób przygotowania:
- Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Jajka z cukrem miksujemy.
- Białka ubijamy na sztywno i bardzo powoli dodajemy mąkę. Następnie łączymy z czekoladą.
- Całość wlewamy do ¾ wysokości naszych form, które wcześniej należy posmarować masłem i oprószyć mąką.
- Wstawiamy do piekarnia na 10-12 min rozgrzanego do 180C.
- Czekoladowe moelleux wg przepisu Rafała Borysa, szefa kuchni Mosaiq.
fot. E. Andrzejewska, J. Jakubczyk