Kiedy upał staje się nie do zniesienia, szukamy ochłody i orzeźwienia. Sięgamy wtedy po lody ze sklepowych zamrażarek. Niestety, lody produkowane masowo zawierają mnóstwo niezdrowych składników: od syropu fruktozowo-glukozowego i cukru, przyczyniających się bardzo często do rozwoju cukrzycy, tłuszczów nasyconych, mogących zwiększać poziom cholesterolu, po dodatki chemiczne, które udają smaki i aromaty. Po zjedzeniu loda z takimi składnikami, wątroba i trzustka mają sporo pracy.
Okazuje się jednak, że jest inne rozwiązanie – przygotowanie tych zimnych smakołyków nie jest trudne i w bardzo prosty sposób można zrobić domowe, pyszne lody we własnej kuchni. Można nawet zrobić domowe lody na patyku! W sklepach dostępne są foremki, które po wypełnieniu masą lodową wkładamy do zamrażalnika i po kilku godzinach
są gotowe! Dodatkowo domowe lody mogą być niskokaloryczne i nie ma przeszkód, aby je spożywać nawet podczas stosowania diet, mających na celu redukcję wagi. Szczególnie, jeśli znajdzie się w nich zdrowy, proteinowy składnik w postaci koktajlu Herbalife Formuła 1. Taki deser znakomicie uzupełni energię nawet po ciężkim treningu w upalny dzień.
– Lody przygotowane na odtłuszczonym mleku lub lody sorbetowe są ciekawą propozycją dla osób będących na diecie, a nie chcących rezygnować z tego typu deserów w ciepłe dni. Co prawda dużym nadużyciem jest stwierdzenie, że jedzenie lodów odchudza bowiem organizm, aby wyrównać temperaturę, musi zwiększyć poziom wytwarzanej energii, co
stymulowane jest właśnie przez zimne posiłki, ale jest to zdecydowanie mniej zużytkowanej energii jaka znajduje się w nawet małej gałce lodów – mówi ekspert Paweł Rajewski.
Jest wiele rodzajów lodów. Można je przyrządzić na bazie wody, produktów mlecznych, np. jogurtów, lub soków owocowych i warzywnych. Przepisy na zdrowe lody znajdziesz tutaj.