Dieta w zaparciach

Posiłki spożywać regularnie, o stałych porach, najlepiej 4-5 dziennie nie rezygnować z I śniadania

O zaparciach mówimy, gdy stolec oddawany jest rzadziej niż 2 razy w tygodniu, lub jeśli stolec jest twardy i oddawany z trudem.

Wybrane przyczyny zaparć:

– nieregularne i niewłaściwe odżywianie
– siedzący tryb życia
– żylaki odbytu
– nadużywanie środków przeczyszczających
niektóre choroby (np.niedoczynność tarczycy, rak jelita grubego, cukrzyca, choroba Parkinsona)

Co to jest błonnik?

Błonnik to włókna roślinne, nie trawione przez enzymy przewodu pokarmowego, ale pęczniejące pod wpływem płynów i regulujące pracę przewodu pokarmowego.

Rola błonnika:
– pobudza wydzielanie śliny, która chroni zęby
– wiąże wodę, przez co zwiększa objętość treści pokarmowej
– wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku drażniąc jelita pobudza je do ruchów zapobiegając zaparciom
– wychwytuje cholesterol i toksyczne związki z pożywienia
– opóźnia wchłanianie trójglicerydów
– zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem
– zwiększa wydzielanie soków trawiennych
– pobudza ukrwienie jelit