Makaron z szynką i groszkiem to bardzo smaczne połączenie na rodzinny obiad. Nie musisz spędzać wiele czasu w kuchni na przygotowanie. Przepis jest szybki i prosty, a co najważniejsze spodoba się nawet najmłodszym i niejadkom.
Składniki:
- 150 g szynki pokrojonej w kostkę
- 200 g makaronu rurki
- 100 g zielonego groszku
- 1 jajko
- 100 g startego sera
- 100 ml śmietanki 30%
- Sól i pieprz
- Pietruszka zielona
- Oliwa
- Masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do temperatury 190⁰C.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż szynkę – kiedy będzie już gotowa, dodaj groszek. Na koniec dodaj makron, całość chwilę podsmaż i dopraw do smaku.
- Śmietanę wymieszaj z jakiem i szczyptą soli. Następnie wlej ją do makaronu i dokładnie wymieszaj. Przełóż do nasmarowanego naczynia żaroodpornego.
- Z wierzchu posyp żółtym serem i zapiekaj przez 20 minut. Gotową zapiekankę posyp zieloną pietruszką.