Francuskie paluchy serowe

Jak stworzyć w domu atmosferę zimowej karczmy? Prosty i szybki przepis na francuskie paluchy serowe umili każdy wieczór.

Francuskie paluchy serowe

Atmosfera jak w zimowej karczmie? Prosty i szybki przepis na serowe paluchy sprawi, że  stworzymy zimowy wieczór we francuskim stylu nawet we własnym domu.

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • papryka słodka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzeć ser na dużych oczkach.
  2. Podzielić ciasto na pół i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  3. Posypać ciasto grubo startym serem i docisnąć.
  4. Na wierzch położyć drugą część ciasta i znów docisnąć, by ser się przykleił.
  5. Przygotowane ciasto pokroić w paski i każdy skręcać na końcach w przeciwne strony, by się skręciło.
  6. Paluchy serowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w takich odległościach, by się nie dotykały. Przycisnąć ich końce do papieru, by uniknąć odkształcenia.
  7. Paluchy posypać słodką papryką. Użyć innych składników według gustu.
  8. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  9. Podawać na ciepło bądź na zimno do deski serów i wina.