
Atmosfera jak w zimowej karczmie? Prosty i szybki przepis na serowe paluchy sprawi, że stworzymy zimowy wieczór we francuskim stylu nawet we własnym domu.
Składniki:
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania:
- Zetrzeć ser na dużych oczkach.
- Podzielić ciasto na pół i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Posypać ciasto grubo startym serem i docisnąć.
- Na wierzch położyć drugą część ciasta i znów docisnąć, by ser się przykleił.
- Przygotowane ciasto pokroić w paski i każdy skręcać na końcach w przeciwne strony, by się skręciło.
- Paluchy serowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w takich odległościach, by się nie dotykały. Przycisnąć ich końce do papieru, by uniknąć odkształcenia.
- Paluchy posypać słodką papryką. Użyć innych składników według gustu.
- Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Podawać na ciepło bądź na zimno do deski serów i wina.