Czekolada, produkowana z masła i miazgi kakaowej oraz dodatków słodzących, znana jest od wieków. Choć twierdzi się, że ziarna kakaowca przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, dopiero w XVII wieku opracowano pierwszą recepturę ich obróbki.
Jak szacują specjaliści, dziś sięga po nią ponad 60% Polaków. Na rynku dostępne są cztery główne rodzaje: gorzka z minimum 70% zawartością miazgi kakaowej, deserowa – ponad 50% kakao, mleczna – mniej niż 50% oraz biała – ok. 33%. Czekolada, choć zaliczana do produktów wysokokalorycznych, wyróżnia się wieloma pozytywnymi właściwościami. Które z nich sprawdzą się podczas sezonu jesienno-zimowego?
Na poprawę samopoczucia
Czekolada jest jednym z produktów żywnościowych najczęściej kojarzonych z pozytywnym wpływem na nasze samopoczucie. Takie działanie zawdzięcza zawartości tryptofanu – składniku przekształcanego w serotoninę, zwaną „hormonem szczęścia”. Ten zaś odpowiedzialny jest za regulację snu oraz temperatury ciała. W okresie jesiennej apatii, utrzymanie prawidłowego funkcjonowania w tych obszarach może znacząco poprawić nasz komfort. Co równie ważne, optymalny poziom serotoniny ogranicza ryzyko pojawienia się wahań nastroju. Podobne działanie przypisywane jest także obecnym w czekoladzie anandamidom – neuroprzekaźnikom wydzielanym przez organizm podczas relaksu. Słodka przekąska może więc zadziałać na nas odprężająco.
Na stymulację umysłu
Czekolada jest także często polecana jako naturalny środek na poprawę wydolności umysłowej. – Dzięki obecności kofeiny i teobrominy, zwęża ona naczynia krwionośne, powodując tym samym wzrost ciśnienia krwi. Po spożyciu porcji czekolady czujemy się więc bardziej pobudzeni i zdolni do koncentracji – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W chwilach wzmożonego wysiłku intelektualnego, pomoże nam również zmniejszając naszą podatność na stres – dodaje ekspert. Takim działaniem wyróżnia się wspomniany już tryptofan. Wyniki badań naukowców Uniwersytetu Północnego w Arizonie potwierdzają, że pozytywne działanie czekolady zauważalne jest przy spożywaniu 1 grama na każdy kilogram masy ciała.
Na zwiększenie odporności
Pozytywny wpływ czekolady na naszą odporność przypisuje się właściwości pobudzania krążenia krwi i dotlenienia organizmu. Duże znaczenie ma także obecność w jej składzie flawonoidów. Związki te wzmacniają naczynia krwionośne i tkanki łączne. Wykazują także działanie przeciwzapalne.
Kofeina wzmocni efekt
Idealnym sposobem podania czekolady w chłodne, jesienne dni jest forma gęstego, gorącego napoju. Może on być spożywany samodzielnie, z dodatkiem rozgrzewających przypraw, np. cynamonu czy imbiru lub w formie deserowej – z bitą śmietaną. Ciekawą propozycją jest połączenie czekolady z kawą. – Zawarta w kawie kofeina to popularny środek zwiększający poziom koncentracji, na brak której często narzekamy w sezonie jesienno-zimowym – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Połączenie tych dwóch składników doskonale wzmocni nasze skupienie, stanowiąc jednocześnie smaczny i rozgrzewający napój. Sposobów przygotowania takich propozycji jest wiele. Szukając inspiracji warto sięgnąć po tradycyjne, włoskie przepisy – dodaje ekspert. Jednym z nich będzie Mokaccino, czyli espresso z dodatkiem 20 ml gorzkiej czekolady pitnej. Połączenie to uzupełniamy mleczną pianką i posypką kakaową. Podajemy w eleganckim kieliszku.