Dieta a nadwrażliwość pokarmowa – Te konsultacje zmienią Twoje życie!

Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to narzędzia niezbędne dla utrzymania lub przywracania zdrowia. Co robić, gdy jednak mimo wprowadzenia w życie zasad zdrowego żywienia rezultaty nie są zadowalające? I co właściwie oznacza zdrowa dieta?

Nie od dziś wiadomo, że sposób odżywiania powinien być dostosowany do naszych potrzeb (m.in.wieku, płci, stanu fizjologicznego, stanu zdrowia, poziomu aktywności fizycznej). Warto wiedzieć, że postęp cywilizacji spowodował, że nasz organizm wytwarza różnego rodzaju niepożądane reakcje na pokarm. Reakcje te nie tylko pogarszają nasze samopoczucie powodując szereg objawów, ale też nasilają przewlekły stan zapalny w organizmie. Wyróżniamy 3 typy reakcji:

  • Alergie natychmiastowe (IgE zależne), które powodują reakcję natychmiast po zjedzeniu danego produktu do kilku godzin wywołując reakcje skórne, kaszel, kichanie, łzawienie, dolegliwości trawienne lub w najcięższych przypadkach ogólnoustrojowe (wstrząs anafilaktyczny)
  • Nietolerancje pokarmowe – są to reakcje nie związane z aktywacją układu immunologicznego, np. nietolerancja laktozy
  • Nadwrażliwości pokarmowe (opóźnione) – bardzo powszechne, wywołujące szereg niepożądanych reakcji od kilku godzin do kilku dni po spożyciu danego pokarmu.

Ten ostatni typ, jak się okazuje jest niezwykle powszechny a bardzo trudny do zidentyfikowania drogą obserwacji. Stąd rosnąca popularność testów na tzw. nietolerancje pokarmowe (których prawidłowa nazwa to opóźnione reakcje lub nadwrażliwości pokarmowe). Można wyodrębnić też nadwrażliwość na dodatki do żywności. Objawy nadwrażliwości na pokarmy dotyczą nie tylko przewodu pokarmowego, ale również skóry, układu oddechowego, nerwowego, krążenia, a także krwiotwórczego i moczowo-płciowego. Lista objawów jest bardzo długa, możemy tu wymienić m.in. nudności, wzdęcia, zaparcia, biegunkę, kolkę, bóle brzucha, zespół jelita drażliwego, przewlekły nieżyt nosa, astmę, przewlekłe zapalenie zatok, pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry, trądzik, świąd, wypryski, bóle mięśni i stawów, migreny i inne bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju, stany lękowe a nawet depresję, pobudzenie lub zmęczenie, bezsenność a także trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca, ADHD, zaburzenia hormonalne, choroby autoimmunologiczne (np. RZS, łuszczyca, Hashimoto).

Co jest przyczyną rozwoju nadwrażliwości?

Czynników jest wiele, większość z nich jest związana z rozwojem cywilizacji. Możemy tu wymienić m.in. :

  • złą jakość diety, stopień przetworzenia żywności, który wpływa na strukturę białek, dodatki do żywności, pestycydy, herbicydy, GMO i glifosat,
  • niekorzystne zmiany mikrobiomu jelitowego wywołane antybiotykami i innymi lekami a także nie zdrowym stylem życia i stresem.
  •  nieprawidłowe trawienie w żołądku (obniżona zdolność trawienia białek)

Powyższe czynniki sprzyjają zmniejszeniu szczelności bariery jelitowej (tzw. leaky gut syndrome, rozluźnienie połączeń międzykomórkowych), która z kolei powoduje przenikanie do układu odpornościowego toksyn i innych niepożądanych substancji. Wymienione czynniki powodują, że układ odpornościowy, który stoi na straży naszego zdrowia, na granicy pomiędzy światem zewnętrznym a wnętrzem organizmu błędnie identyfikuje to co zjadamy jako wroga i wytwarza reakcje które dają nie przyjemne objawy i zarazem podsycają przewlekły stan zapalny w organizmie.
Co robić, jeżeli obserwujesz u siebie symptomy nadwrażliwości pokarmowej? Kluczowy jest wybór odpowiedniego narzędzia diagnostycznego oraz doświadczonego specjalisty, który poprowadzi terapię na jego podstawie. Dzięki czułym testom na opóźnione reakcje pokarmowe wykonywanym w klinice dr Beata Dethloff jesteśmy w stanie zidentyfikować produkty, które, choć wydają się zdrowe dla Ciebie mogą okazać się szkodliwe. Wynik następnie omawia dietetyk kliniczny, który pomaga wdrożyć dietę eliminacyjną, która jednocześnie wyklucza reaktywne pokarmy oraz uwzględnia możliwe przyczyny rozwoju nadwrażliwości. W efekcie następuje wyciszenie przewlekłych stanów zapalnych spowodowanych składnikami codziennego pożywienia. Dzięki prowadzonej w ten sposób terapii można uzyskać nie tylko wyciszenie różnych wymienionych wcześniej objawów i poprawę jakości życia, ale także często cofanie rozwijających się chorób cywilizacyjnych oraz spowolnienie procesów starzenia.

Artykuł partnera