Składniki:
- kilka plasterków oscypka (można zastąpić zwykłym serem żółtym)
- ogórek
- kilka rzodkiewek
- cebula czerwona
- sałata
- szynka wędzona z kurczaka
- sól i kolorowy pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ta kanapka doskonale sprawdzi się jako śniadanie, ale też jako danie w ciągu dnia. Aby ją przygotować wszystkie warzywa myjemy i osuszamy, szczególnie sałatę, by nie namiękło nam pieczywo.
- Oscypka, cebulę i rzodkiewkę kroimy w plastry, a do przygotowania ogórka bierzemy obieraczkę do warzyw.
- Kromki smarujemy masłem, układamy sałatę, kilka plasterków szynki z kurczaka wędzonej, plaster oscypka, cienkie plasterki cebuli, znów szynkę i oscypka, a na to pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka, który jest nadal w jednym plastrze.
- Aby osiągnąć ogórkowy „żabot” należy przekroić go na pół i obieraczką do warzyw uciąć kawałek po całej długości warzywa, następnie formując go na kanapce.
- Do smaku możemy posypać kanapkę solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.