
Zapiekane ziemniaki z boczkiem nie muszą być wyłącznie dodatkiem do pysznego dania. Doskonale sprawdzą się w roli głównej jako samodzielna potrawa, do tego pięknie prezentując się na talerzu. Z dodatkiem koziego sera mogą stać się nawet wykwintne! Szczególnie, że kochamy ziemniaki pod każdą postacią, zarówno w zupie, pieczone, pure, ale też jako oddzielne danie no z ogniska z masełkiem.
Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie zaczęto je uprawiać już tysiące lat temu. Następnie trafiły do Europy w końcu XVI wieku, a w ciągu następnych stuleci stały się jednym z podstawowych składników jadłospisu na całym świecie. Króluje na stołach całego świata. Od klasycznych do słodkich batatów.
Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem – składniki:
- Boczek (np. z beczki od JBB Bałdyga)
- Ziemniaki
- Czosnek
- Kozi ser w kawałku
- Oliwa
- Rozmaryn
- Czosnek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dobrze umyj i natnij.
- W każde nacięte miejsce włóż na przemian cieniutkie plasterki boczku i czosnku.
- Ułóż ziemniaki na blaszce, skrop oliwą, posyp posiekanym, świeżym rozmarynem i dopraw solą oraz pieprzem.
- Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 40-50 minut (w zależności od wielkości).
- Pod koniec pieczenia na ziemniaki zetrzyj kozi ser i poczekaj, aż lekko zmięknie.