Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem

Zmęczona podawaniem ziemniaków ciągle w ten sam nudny sposób? Spróbuj zrobić z nich pełnoprawne danie!

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem

Zapiekane ziemniaki z boczkiem nie muszą być wyłącznie dodatkiem do pysznego dania. Doskonale sprawdzą się w roli głównej jako samodzielna potrawa, do tego pięknie prezentując się na talerzu. Z dodatkiem koziego sera mogą stać się nawet wykwintne! Szczególnie, że kochamy ziemniaki pod każdą postacią, zarówno w zupie, pieczone, pure, ale też jako oddzielne danie no z ogniska z masełkiem.

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie zaczęto je uprawiać już tysiące lat temu. Następnie trafiły do Europy w końcu XVI wieku, a w ciągu następnych stuleci stały się jednym z podstawowych składników jadłospisu na całym świecie.  Króluje na stołach całego świata. Od klasycznych do słodkich batatów.

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem – składniki:

  • Boczek (np. z beczki od JBB Bałdyga)
  • Ziemniaki
  • Czosnek
  • Kozi ser w kawałku
  • Oliwa
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze umyj i natnij.
  2. W każde nacięte miejsce włóż na przemian cieniutkie plasterki boczku i czosnku.
  3. Ułóż ziemniaki na blaszce, skrop oliwą, posyp posiekanym, świeżym rozmarynem i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 40-50 minut (w zależności od wielkości).
  5. Pod koniec pieczenia na ziemniaki zetrzyj kozi ser i poczekaj, aż lekko zmięknie.