„Burak” w mowie potocznej ma określenie pejoratywne, ale po poznaniu zalet i kulinarnych możliwości tego warzywa można zarumienić się z zaskoczenia niczym… właśnie sam burak. 24 listopada przypada „Dzień Buraka” – to znakomita okazja do lepszego poznania tego warzywa.
W Europie burak znany jest od starożytności. Około 400 lat p.n.e. uprawiany był w starożytnej Grecji. W naszym rejonie jego uprawa została zapoczątkowana dużo później, bo po upływie kilkunastu wieków, ale pomimo tego warzywo zyskało tak dużą popularność, że Polska jest jednym z największych producentów buraków ćwikłowych na naszym kontynencie.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
– buraki – 2 sztuki
– ziarno słonecznika – 3 łyżki
– oliwa – 1 łyżka
– sól – 1 szczypta
– pieprz – 1 szczypta
– kefir – 1 łyżka
– majonez – 1 łyżka
– chili – 1 szczypta
– Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Buraka obierz (najlepiej w rękawiczkach), umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- Słonecznik praż na suchej patelni, aż zacznie ładnie pachnieć.
- W miseczce wymieszaj kefir, majonez i oliwę wraz z rozkruszoną kostką czosnkową Knorr, dzięki czemu surówka będzie bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku.
- Buraka i ogórka wrzuć do miski, dodaj uprażony słonecznik, oprósz przyprawami i wymieszaj. Polej sosem, wymieszaj przed podaniem.