Kuchnia Południa – menu na każdą porę dnia

Pełna różnorodności, aromatycznych przypraw, świeżych ziół i warzyw kuchnia śródziemnomorska zachwyca, sprawia przyjemność w przyrządzaniu i jest – co bardzo ważne: zdrowa. Wykwintny smak jej potraw pozwala odkryć to, co najlepsze w jedzeniu.

Kuchnia Morza Śródziemnego swoje powodzenie zawdzięcza wyszukanemu smakowi i estetycznemu stylowi podawania potraw. Jej zaletą jest znakomite dopasowanie dań do każdej pory dnia: do śniadania, lunchu i obiadokolacji. Przede wszystkim kuchnia śródziemnomorska to wielka ilość ukrytych w świeżych warzywach i ziołach witamin. Zdrowe, nietłuste potrawy z morskich ryb oraz owoców morza są wykwintnymi specjalnościami, łączącymi wyszukany smak z właściwościami prozdrowotnymi. W zależności od pory dnia kuchnia Południa pozwala zjeść sycący i lekki posiłek, po którym organizm nabiera sił na cały dzień.

Na początek przystawki
Sycącą i pełną smaku przekąską, którą rozpoczniemy poranny posiłek jest bruschetta. Chrupiąca grzanka posmarowana aromatyczną oliwą, posypana bazylią może być podawana dodatkowo z cienko krojoną, lekko słoną, szynką parmeńską i serem grana padano (Bruschetta con Prosciutto Crudo e Grana) lub musem z bakłażanów (Bruschetta con Melanzane). Smaczną propozycją jest także Panzerotti con Mozzarella e Pomodori Secchi, czyli zasmażany w cieście ser mozzarella z suszonymi pomidorami.

W porze lunchu
Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim kompozycja kolorowych, warzywnych sałatek. W Polsce największą popularnością cieszy zwłaszcza sałatka grecka – świeże liście sałaty porwane na drobne kawałki w połączeniu z serem feta, krążkami cebuli, pomidorami, ogórkiem i koniecznie oliwkami, zmieszana z dodatkiem oliwy z oliwek oraz sosu winegret, swoją lekkością będzie ciekawą, pełną witamin przystawką do lunchu. W kuchni południa ważne miejsca zajmują zupy. Warty spróbowania jest gęsty krem szpinakowy (Crema di Spinaci) lub zupa rybna (Sopa de Pescado).

Popołudniowa uczta
W krajach śródziemnomorskich prym wiodą makarony (Pastas). Makarony typu penne, spaghetti czy tagiatelle zaspokoją każdy głód, jednocześnie gwarantując przyjemne doznania smakowe. Warte spróbowania jest Spaghetti Mediterania, podawane z ostrą papryką, czosnkiem oraz koktajlowymi pomidorkami. Z kolei charakterystyczny, wstążkowy makaron tagliatelle może być serwowany między innymi z sosem śmietanowym, gorgonzolą, pieczarkami i orzechami włoskimi. Inną propozycją są cienkie rurki Penne Afumicatte z wędzonym łososiem.
– Kuchnia śródziemnomorska to także cała gama dań opartych na owocach morza – mówi Damiano Serra, szef kuchni wrocławskiej restauracji Il Gusto. – Smażone kalmary, krewetki królewskie, małże w skorupkach to propozycje dla zwolenników bardziej wykwintnych i wyszukanych potraw. Tajemnicą ich smaku jest nie tylko specjalnie dobrane do owoców morza białe wino, ale również odpowiednie przyprawy, dzięki którym podawane w Il Gusto krewetki są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.Sałatka grecka z grillowaną piersią z kurczaka.

Przygotowanie: 10 min.
Przygotujemy apetyczną sałatkę, która świetnie spełni rolę małego, sycącego posiłku, a jednocześnie jest lekka, zdrowa i wybornie smakuje.
Potrzebujemy kilka dużych liści sałaty lodowej, kilka liści sałaty rzymskiej, oliwki czarne lub zielone, oliwę z oliwek, pierś kurczaka z grilla, zielonego ogórka, młodą białą cebulę, chudy ser feta oraz zioła, bazylię i czarny pieprz.

Umyte liście sałaty rwiemy palcami na niewielkie kawałki i wkładamy do półmiska. Podobnie, umytego ogórka kroimy ze skórką na grube ćwiartki. Zimną, wcześniej grillowaną pierś kurczaka tniemy na cienkie, centymetrowe paski. Cebulę kroimy w „krążki”. Odcedzony z zalewy słony ser feta, kroimy na małe kostki. Oliwki możemy palcami przerwać na połówki.
Przygotowanie sałatki jest o tyle proste, że wszystkie składniki wkładamy do półmiska, dodajemy trzy łyżki stołowe oliwy z oliwek, posypujemy zioła i razem mieszamy. Całość dekorujemy oliwkami i podajemy z pieczywem ciabatta. Smacznego!
foto: Il Gusto