Kuchnia świąteczna – tradycyjne i nietypowe dania na wigilijny stół

Święta Bożego Narodzenia to magiczny okres, który sprzyja spotkaniom z bliskimi. Wiele osób tylko raz w roku ma okazję usiąść z rodziną przy jednym stole. Wobec tego Polacy przywiązują dużą wagę do tego, co znajdzie się w świątecznym menu. Jakich potraw nie powinno zabraknąć na kolacji wigilijnej?

tradycyjne potrawy na wigilię
Kuchnia świąteczna – tradycyjne i nietypowe dania na wigilijny stół

Tradycje bożonarodzeniowe – 12 potraw na wigilijnym stole

Okres świąteczny to przede wszystkim możliwość odpoczynku oraz zacieśniania rodzinnych więzi. Kolacji wigilijnej wyczekują nie tylko dzieci zaciekawione tym, jakie prezenty znajdą pod choinką, ale i dorośli mający wówczas możliwość skupienia się na najbliższych.
Polskie święta wiążą się z szeregiem tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie, które wciąż są żywo kultywowane i pielęgnowane. Jedną z nich jest 12 potraw wigilijnych. Top potrawy na wigilijny stół – jakich nie może zabraknąć na Twoim stole? Zgodnie z tradycją chrześcijańską nawiązują one do 12 apostołów, natomiast według wierzeń ludowych symbolizują 12 miesięcy w roku.

Potrawy, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole

Potrawy na świątecznym stole mogą się różnić w zależności od regionu kraju. Przykładowo wigilijnym przysmakiem typowym dla kuchni podhalańskiej są postna kwaśnica oraz moskole, czyli góralskie placki ziemniaczane. Z kolei tradycyjnym daniem wigilijnym na Kaszubach są śledzie po kaszubsku.
Istnieje jednak szereg tradycyjnych potraw, które można zobaczyć na świątecznych stołach w różnych częściach kraju. Oczywiście przepisy mogą być w nieznacznym stopniu modyfikowane i urozmaicane. Wśród typowych potraw wigilijnych wymienia się zupy, w szczególności barszcz czerwony z uszkami oraz zupę grzybową.
Na stole nie może zabraknąć również ryb, w szczególności karpia, ale i śledzi czy pstrągów. Oprócz tego na święta Polacy przyrządzają pierogi, najczęściej w wydaniu z kapustą i grzybami. Na stole musi znaleźć się również kompot z suszu.

Urozmaicenie wigilijnego stołu, czyli nietypowe potrawy świąteczne

Tradycyjne potrawy są smaczne i z pewnością nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Warto jednak urozmaicić menu kolacji wigilijnej o mniej typowe pozycje. Dobrym pomysłem może okazać się tatar rybny z łososia podawany w ramach przystawki. Z kolei miłośnicy owoców morza mogą przyrządzić krewetki w galarecie, które z powodzeniem zastąpią tradycyjnego karpia w tym wydaniu. Ciekawą propozycją są także śledzie w nietypowej wersji z jogurtem naturalnym, orzechami włoskimi oraz granatem.