Krewetkowa przystawka
Krewetka zakrapiana specjalną polewą Glassa Gastronomica Ponti smakuje wyśmienicie. Powstaje na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest gęsta, w smaku słodko kwaśna i świetnie nadaje się do mięs, sera, czy warzyw.
Składniki na 4 porcje: 600 g...
KAWA mistyczny napój znany od tysięcy lat
Codziennie na świecie wypijanych jest półtora miliarda filiżanek kawy. Jak wielka siła i cudowna moc drzemie w jednym ziarnie, skoro ludzkość delektuje się nieprzerwanie jej smakiem? Dlaczego wielu z nas nie wyobraża sobie dnia...
Fasolowe frittery z cevieche, krewetek i mango
Ciekawa potrawa, mało znana polskiej kuchni.. Krewetki i mango w cieście. Składniki:
• 250g surowych krewetek tiger, oczyszczonych
• 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
• sok z 2 limonek
• 1 duże mango, obrane i drobno...
TACACA (OSTRO – KWAŚNA ZUPA)
Ciekawa smakowo zupa z pierożkami, krewetkami na ostro-kwaśno. Prosta w przygotowaniu, wyrazista i smaczna, choć rozgrzewa i rozpala doskonała na każdy dzień.
Składniki:• 150 gram mielonej wieprzowiny
• 150 gram surowych krewetek tygrysich, oczyszczonych i drobno...
Garnek rzymski. 80 zdrowych i pysznych przepisów. Ewa Hangel
Najlepsze na chłodne dni, rozgrzewające i pożywne, dania jednogarnkowe. Przygotowywane bez dodatku tłuszczu w glinianym garnku rzymskim stanowią alternatywę dla niskokalorycznych sałatek. Naturalne właściwości gliny wpływają na jakość przyrządzanych w nich potraw.Garnek rzymski. 80...
Książka kucharska. Jane Austen
Znakomity prezent dla bliskiej osoby - choć ta interesująca książka to coś znacznie więcej. Nigella Lawson
Maggie Black, Deirdre Le FayeiKsiążka kucharska Jane Austen
Wydawnictwo Literackie 2010
cena: 34,90 zł
przeł.: Sylwia Trzaska
JUŻ W SPRZEDAŻY!Zbiór przepisów kuchni anglosaskiej...
Kuchnia jak u mamy, czyli Polki o swoich mamach – badanie postaw społecznych
Zapach zup, ciast i domowych przetworów przygotowywanych przez mamę – tak współczesne matki wspominają kuchnie ze swojego dzieciństwa. To moja mama nauczyła mnie gotować – twierdzi co druga dorosła Polka. Większość pań (4/5) przyznaje...
Leniwe pierogi Ewy Wachowicz
Jeden z ulubionych polskich szefów kuchni - Ewa Wachowicz - zaprasza widzów do poznania kulinarnych tradycji jej rodzinnego kraju. Ewa ujawnia sekrety tradycyjnych polskich przepisów w nowoczesnym, autorskim wydaniu.
Wśród prezentowanych specjałów znajdą się̨ m.in....
Najlepsze restauracje w jednym wydaniu
Już jest nowa edycja przewodnika po warszawskich restauracjach Go Out 2015. Można w nim znaleźć najlepsze lokale w stolicy. Na kartach pięknie wydanej książki, oprócz opisów 100 prestiżowych restauracji wraz z przykładem doskonałego menu oraz...
Wyśmienite dania z makaronu i ryżu
Ludzie dzielą się ponoć na tych, którzy uwielbiają ryż i tych, którzy bardziej cenią makaron. Książka „Wyśmienite dania z makaronu i ryżu” pozwoli spróbować różnych kompozycji smakowych.Tytuł: „Wyśmienite dania z makaronu i ryżu”,
Wydawnictwo Burda...
Cukiernia Lidla poleca
Blisko dwie trzecie Polaków przyznaje, że najbardziej smakują im ciasta i desery przygotowywane w domu. Domowe wypieki lubimy trzy razy bardziej od tych kupowanych w cukierniach – tak odpowiedziało aż 62% respondentów biorących udział...
Co z tą kawą. Ile jej wypijamy?
Czy nasze przyzwyczajenia mają znaczenie dla polskiego rynku kawy? Jakie trendy odgrywały w zeszłym roku główną rolę? Ile wypijamy kaw?Jak wynika z badań przeprowadzonych przez CBOS, 80% dorosłych Polaków regularnie spożywa kawę. Przeciętnie wypijamy...
Herbaty indyjskie jako oryginalny dodatek do menu
Bogactwo gatunków herbat indyjskich pozwala nam o każdej porze dnia rozkoszować się różnym naparem. Każdy z nich dostarcza naszemu organizmowi innego rodzaju energii. Jedne herbaty są doskonałym sposobem na rozbudzenie, drugie posiadają działanie kojące...
Nowoczesne fusion ze staropolskiej kuchni
Rozmowa z Jarosławem Uścińskim, szefem kuchni i właścicielem restauracji Moonsfera. Wychowałem się w domu, w którym zawsze były domowe, tradycyjne posiłki. Do tej pory smaki dzieciństwa, potraw, ciast przygotowywanych przez moją babcię i mamę, są...
Amaro utrzymał gwiazdkę Michelin. Jego restauracja wciąż najlepsza w Polsce!
Wczoraj czyli 10 marca, parę minut po 10 rano szef Wojciech Modest Amaro odebrał telefon z gratulacjami od przedstawicieli Miechelin - najważniejszego i najbardziej prestiżowego kulinarnego przewodnika świata. Jego restauracja "Atelier Amaro" już trzeci...