
Szparagi są przecudownym leczniczo warzywem. Zawierają pełne bogactwo witamin i minerałów. Na dodatek należą do produktów o niskiej zawartości kalorii. Wspomagają odchudzanie, w 100 gramach zamierają tylko 20 kcal. Co ważne, zapobiegają nowotworom, wspomagają wydzielanie pokarmu podczas laktacji kobiet oraz są świetnym afrodyzjakiem.
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron krajanka – 250 g
– wiązka białych szparagów
– woda – 0,75 l
– sos sojowy – 1 łyżeczka
– śmietanka słodka 18% -100 ml
– śmietana kwaśna 18% – 100 ml
– masło – 1 łyżka
– mąka – 1 łyżeczka
– sól, cukier, biały pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Szparagi obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Części z główką wyciągamy, a dolne części miksujemy z wodą, w której się gotowały.
3. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się łyk, dodajemy sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
4. Obie śmietany łączymy z mąką, hartujemy niewielką ilością zupy i wszystko łączymy.
5. Na koniec dodajemy szparagi z główką i makaron.
Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka