Lekka sałatka szparagowa z orzechami włoskimi

Dania ze świeżych szparagów w ostatnich latach stały się nieodłącznym elementem wiosennego menu modnych restauracji. Teraz możesz przyrządzić je w domu!

Lekka sałatka szparagowa z orzechami włoskimi

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 150g świeżego szpinaku
  • ½ kg truskawek
  • 75g orzechów włoskich
  • 150 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi, szpinak i truskawki myjemy.
  2. Truskawki szypułkujemy i kroimy każdy owoc na pół.
  3. Odcinamy twarde końcówki szparagów, zieloną część kroimy na 3 kawałki.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi i podsmażamy przez 2 minuty.
  5. Dodajemy białe wino i smażymy szparagi, aż wino odparuje.
  6. Do miski dodajemy szpinak, szparagi, truskawki i orzechy włoskie.
  7. W osobnej małej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, miodu i oliwy, polewamy nim gotową sałatkę.