Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 150g świeżego szpinaku
- ½ kg truskawek
- 75g orzechów włoskich
- 150 ml białego wina
- 2 łyżki masła
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Szparagi, szpinak i truskawki myjemy.
- Truskawki szypułkujemy i kroimy każdy owoc na pół.
- Odcinamy twarde końcówki szparagów, zieloną część kroimy na 3 kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi i podsmażamy przez 2 minuty.
- Dodajemy białe wino i smażymy szparagi, aż wino odparuje.
- Do miski dodajemy szpinak, szparagi, truskawki i orzechy włoskie.
- W osobnej małej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, miodu i oliwy, polewamy nim gotową sałatkę.