
„Mąka i woda” to książka, dzięki której nie będziesz już potrzebować wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz.
„Mąka i woda”
Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa.
– Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu. Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury tak, aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce. Daj się poprowadzić – czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie – mówi Sabina Francuz, autorka.
Czego się nauczysz?
Zajrzyj do książki „Mąka i woda” i dowiedz się, jak przygotować:
- superprosty chleb z ziemniakami
- bułeczki makowe
- bourekas
- wytrawną chałkę orkiszową z ziołami
- cebularze orkiszowe
- chaczapuri adżarskie
- brioszki
- precle jerozolimskie
- bajgle
- grecką pitę
- focaccię z solanką.
Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!
Przepis na muffiny z fetą i z suszonymi pomidorami od autorki książki
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 250 g jogurtu
- 50 g oliwy z oliwek
Dodatki:
- 100 g fety
- 2 gałązki rozmarynu
- 5 suszonych pomidorów
- 10 oliwek
Sposób przygotowania:
- Przygotuj miskę i formę na muffiny, wyłóż ją papilotami lub dociętym papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Fetę pokrusz na drobne kawałki, oddziel od łodyg listki rozmarynu i posiekaj drobno, suszone pomidory i oliwki pokrój na mniejsze kawałki.
- Do miski przesiej mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj pozostałe składniki, razem z dodatkami, dokładnie wymieszaj.
- Od razu przełóż do formy na muffiny, wypełniając ciastem 3/4 każdej papilotki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 25-30 minut, aż się mocno zrumienią.