Mąka i woda. Sabina Francuz

Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki.

Mąka i woda
Mąka i woda. Sabina Francuz

„Mąka i woda” to książka, dzięki której nie będziesz już potrzebować wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz.

„Mąka i woda”

Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa.

Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu. Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury tak, aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce. Daj się poprowadzić – czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie – mówi Sabina Francuz, autorka.

Czego się nauczysz?

Zajrzyj do książki „Mąka i woda” i dowiedz się, jak przygotować:

  • superprosty chleb z ziemniakami
  • bułeczki makowe
  • bourekas
  • wytrawną chałkę orkiszową z ziołami
  • cebularze orkiszowe
  • chaczapuri adżarskie
  • brioszki
  • precle jerozolimskie
  • bajgle
  • grecką pitę
  • focaccię z solanką.

Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!

Przepis na muffiny z fetą i z suszonymi pomidorami od autorki książki

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 250 g jogurtu
  • 50 g oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 100 g fety
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 10 oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj miskę i formę na muffiny, wyłóż ją papilotami lub dociętym papierem do pieczenia.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Fetę pokrusz na drobne kawałki, oddziel od łodyg listki rozmarynu i posiekaj drobno, suszone pomidory i oliwki pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Do miski przesiej mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj pozostałe składniki, razem z dodatkami, dokładnie wymieszaj.
  5. Od razu przełóż do formy na muffiny, wypełniając ciastem 3/4 każdej papilotki.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 25-30 minut, aż się mocno zrumienią.