Maturzysto, zamiast powtarzać wzory zjedz pełnowartościowe śniadanie!

Rano w dniu matury jest już za późno na czytanie lektur i powtarzanie wzorów matematycznych, ale można jeszcze coś zrobić, aby zwiększyć szanse na dobry wynik. Trzeba zjeść odpowiednie śniadanie – takie, które pomoże sprawnie myśleć i utrzymać koncentrację. Jak powinien być skomponowany pierwszy posiłek w tym ważnym dniu.

freeimages.
freeimages.

Pierwszy posiłek po wielogodzinnej przerwie nocnej, kiedy stężenie glukozy we krwi jest bardzo niskie, jest niezwykle ważny. Wpływa on na samopoczucie, zdolność do pracy umysłowej i koncentracji oraz aktywności fizycznej. Brak śniadania może powodować osłabienie, ból głowy, drażliwość i gorszą pracę mózgu. Z kolei zwolennicy słodkich i tłustych śniadań, takich jak pączki ze słodką herbatą czy smażone tłuste kiełbaski powinni wiedzieć, że nadmierna ilość tłuszczu oraz  węglowodanów prostych sprawi, iż taki posiłek będzie obciążeniem dla organizmu. Nasilone procesy trawienne powodują spowolnienie pracy mózgu, co może w efekcie wywołać uczucie senności. 
Przedmaturalne śniadanie powinno być jak najbardziej urozmaicone, co umożliwi dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, a wraz z nimi odpowiedniej ilości energii. Duży stopień urozmaicenia zapewnia dodatkowo uczucie sytości oraz pobudza apetyt podczas jedzenia, co pozytywnie wpływa na nastrój.

Śniadanie maturzysty powinno być skomponowane w oparciu o następujące grupy produktów:

Produkty zbożowe: pieczywo pełnoziarniste (typu graham) musli naturalne, płatki owsiane, kasza jaglana – źródła węglowodanów złożonych przyswajanych powoli, regulujących poziom glukozy we krwi i zapewniających uczucie sytości, nie powodując jednocześnie uczucia senności. Produkty zbożowe z grubego przemiału dostarczają witamin z grupy B, składników mineralnych (magnez, cynk) oraz błonnika pokarmowego.
Warzywa i owoce: warzywa zielone (sałata lub listki szpinaku, ogórek); warzywa pomarańczowe (marchew, pomidory, papryka); owoce (jabłko, gruszka, banan, pomarańcza, melon) – źródło składników mineralnych, witamin (antyoksydacyjnych C, E, karotenoidów), flawonoidów oraz błonnika – niezbędnych w procesach regulacyjnych organizmu (prawidłowa przemiana materii, poziom glukozy we krwi, ciśnienie).
Mleko i produkty mleczne: jogurt, kefir, maślanka, sery twarogowe lub podpuszczkowe żółte, pleśniowe – cenne źródło wysokiej jakości białka i wapnia, który reguluje poziom glukozy we krwi.
Mięso, wędliny, jaja i nasiona roślin strączkowych oraz orzechy i nasiona: pieczony domowym sposobem lub grillowany plasterek chudego mięsa drobiowego lub wieprzowego, pasta z jaj lub nasion roślin strączkowych (humus z cieciorki, pasta z soczewicy) – źródło pełnowartościowego białka dającego uczucie sytości, a jednocześnie skarbnica witamin i minerałów (żelaza, cynku, witamin z grupy B), orzechy i nasiona: włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, arachidowe, migdały, pestki słonecznika, nasiona chia (naturalne, bez dodatku soli i cukru) – idealny dodatek do śniadania jako cenne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych potrzebnych do pracy mózgu!!!
Tłuszcze (dodatek do posiłku): może to być niewielka ilość masła z uwagi na naturalną zawartość witamin A, D oraz karotenoidów. Natomiast przyrządzając pastę z nasion roślin strączkowych (cieciorki, soczewicy) lub z awokado należy użyć tłuszczów roślinnych (oliwy z oliwek i oleju sezamowego) i wtedy zrezygnować z dodatku masła.
Napoje: szklanka soku ze świeżo wyciśniętych owoców cytrusowych lub sok 100% z pomarańczy, grejpfruta czy jabłka – bomba witaminowo-energetyczna, zawierająca mnóstwo składników mineralnych.

Na zmianę nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno. Upowszechnianie wśród młodzieży urozmaiconej diety, a w szczególności nawyku jedzenia odpowiedniego pierwszego śniadania, zapewni nie tylko sprawne myślenie na lekcjach i podczas egzaminów, ale również urodę, dobrą sylwetkę oraz kondycję sportową w późniejszych latach życia.