Najzdrowsze kasze – analizujemy 3 odmiany

Kasze w polskiej kuchni obecne są niemal od zawsze i znajdują zastosowanie w wielu daniach głównych oraz deserach. Mogą być podstawą lub dodatkiem do potrawy i serwowane w różnych wariantach. Zobacz 3 najpopularniejsze i najzdrowsze odmiany.

Najzdrowsze kasze – analizujemy 3 odmiany

3 rodzaje uniwersalnych kasz

Kasze są zdrowe i stanowią źródło cennych witamin oraz składników odżywczych. Dlatego są tak polecane jako element zbilansowanej diety – u dzieci i u dorosłych. Jeżeli zastanawiasz się, jakie produkty powinny częściej gościć na Twoim stole, to polecamy zwłaszcza ekologiczną:

  • kaszę jaglaną bez glutenu,
  •  bogatą w białko kaszę owsianą,
  •  smaczną kaszę z samopszy.

Część z nich jest dobrze znana, inne dopiero zyskują na popularności. Wszystkie zasługują jednak na przetestowanie – są na tyle uniwersalne, że można je serwować na słono i na słodko.

Bezglutenowa kaszka jaglana w wersji BIO

Kasza jaglana od pewnego czasu jest szczególnie cenioną odmianą, która ma wielu zwolenników. Jej dużą zaletą jest fakt, że w składzie nie zawiera glutenu. To sprawia, że może być podawana bez obaw już najmłodszym, na początku rozszerzania diety, jak i wszystkim, cierpiącym np. z powodu celiakii – osoby chorujące na celiakię powinny szukać żywności oznaczonej przekreślonym kłosem, bez śladowych ilości glutenu.
Ze względu na swój neutralny smak kasza jaglana nadaje się do serwowania na słono i na słodko. Z powodzeniem sprawdzi się jako element deserów – ciast, budyniów, a także jako samodzielne danie śniadaniowe. Decydując się na serwowanie swoim bliskim kaszy jaglanej, dobrze jest wybierać taką ze sprawdzonego źródła, np. polskiej marki Helpa (https://www.helpa.pl/). Zboża wykorzystywane do jej produkcji pochodzą z ekologicznych upraw, są niskoprzetworzone, bogate w krzem i żelazo. Regularne spożywanie tego produktu może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, paznokci oraz stawów.

Bogata w białko i błonnik kasza owsiana

Ma niezwykłe właściwości i pozytywny wpływ niemal na cały organizm. Kasza owsiana powinna na stałe zagościć na polskich stołach, ponieważ dostarcza błonnika pokarmowego, fosforu, cynku, witamin z grupy B oraz związki antyoksydacyjne – składniki potrzebne dzieciom, młodzieży oraz dorosłym.
Marka Helpa proponuje kaszę owsianą dla całej rodziny, która jest przygotowywana metodą tradycyjną, czyli gotowana na wodzie lub mleku. Produkt jest ekologiczny, pozyskiwany z zaufanych źródeł. Dostawcami zbóż są polskie lokalne gospodarstwa.

Pyszna kasza z samopszy

Choć nie jest tak popularna jak poprzedniczki, to jednak warto pamiętać o jej istnieniu. Kasza z samopszy to kasza pozyskiwana ze zbóż reliktowych bogatych w wartości odżywcze, witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Jeżeli chcesz spróbować, jak smakuje ten produkt i zaproponować go swoim bliskim, sięgnij po wyrób pochodzący z zaufanego źródła. Jest to np. ekologiczna kasza Helpa, którą możesz podawać z dodatkiem kolorowego proszku pochodzącego z liofilizowanych owoców oraz warzyw. To na pewno podniesie atrakcyjność wizualną oraz smakową potrawy. Kasza jaglana, owsiana i z samopszy to tylko niektóre ze zdrowych kasz. Więcej ciekawych propozycji znajdziesz w sklepie Helpa.