Oliwki hiszpańskie inaczej

Jak w kilka minut przygotować proste i smaczne przekąski z hiszpańskich oliwek.

Hiszpańskie czarne oliwki z kozim seremSkładniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
100 g koziego sera
50g marynowanej pieczonej czerwonej papryki
(można użyć też zwykłej papryki marynowanej)
Orzechy włoskie
Kminek
Hiszpańska oliwa z oliwek
Natka pietruszki do dekoracji

Opis:
Paprykę odsącz z zalewy a następnie pokrój w kostkę. Na kawałki podziel także kozi ser. Dodaj hiszpańskie czarne oliwki i orzechy włoskie. Całość posyp kminkiem i polej odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj. Przekąskę można udekorować natką pietruszki.Hiszpańskie zielone oliwki z dorszemSkładniki:
150 g hiszpańskich zielonych oliwek
100 g wędzonego dorsza
8 suszonych pomidorów
Orzeszki ziemne
Tymianek
Łyżeczka musztardy
Łyżeczka miodu
Hiszpańska oliwa z oliwek

Opis:
Do miseczki włóż hiszpańskie, zielone oliwki, mięso wędzonego dorsza, orzeszki ziemne oraz pokrojone w paski suszone pomidory. W osobnym naczyniu przygotuj marynatę – połącz musztardę, miód i oliwę z oliwek, dodaj tymianek. Przygotowane wcześniej składniki polej marynatą i wymieszaj.