Składniki na ciasto:
- 4 dkg świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 60 dkg mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Masło do posmarowania chlebka
- 13 dkg masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuścić , do przestudzonego dodać posiekaną natkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać
- Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki. Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięty rozczyn wymieszać z resztą składników.
- Ciasto cienko rozwałkować i posmarować masłem ziołowym.
- Tak przygotowane ciasto kroimy w paski ok 4-5 cm. Paski ciasta składamy w harmonijkę i układamy w blaszce.
- Zostawiamy trochę luzu między nimi bo nam urosną…reszta masła, która nam została polewamy na górę chlebka.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut