Dziś mamy przepis dla kulinarnych smakoszów. Zdecydowanie więcej pracy niż zazwyczaj jednak możesz być pewna, że takim daniem zachwycisz nawet najwybredniejszego gościa!
Składniki:
2 filety halibuta po 150 g
2 łyżki oleju roślinnego
½ łyżeczki soli kuchennej
25 g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
3 jaja od kur z wolnego wybiegu, gotowane przez 45 minut w wodzie o temperaturze 65˚C, a następnie umieszczone w lodowatej wodzie
½ bulwy młodego kopru włoskiego (oczyszczonej)
4 łodygi młodego kopru włoskiego
12 liści astra solnego
12 liści rośliny Halimione portulacoides
1 łyżka domowego winegretu
½ dużej czerwonej cebuli grelot
1 łyżka oleju roślinnego
10 g niesolonego masła
odrobina bulionu z kurczaka
szczypta soli kuchennej
4 plasterki wędliny coppa
Jaja: Wyrzuć skorupkę i białko. Usuń błonę z żółtek, a następnie umieść je w misce i mieszaj szpachelką, aż powstanie jednolita masa. Przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki.
Cebula: Rozgrzej olej w małym rondlu. Kiedy olej będzie się prawie dymić, włóż cebulę odkrojoną stroną do dołu i smaż, aż się zwęgli. Dodaj masło i bulion, przykryj papierem do pieczenia i gotuj, aż cebula stanie się miękka. Wyjmij i rozdziel ją na warstwy. Zostaw w ciepłym miejscu.
Ryba: Rozgrzej olej roślinny na patelni z nieprzywierającą powłoką, wystarczająco dużej, by zmieściły się oba filety. Obsyp rybę przyprawami i podsmaż jedną stronę, a następnie delikatnie przewróć i dodawaj stopniowo kostki masła. Gdy powstanie piana, polewaj rybę tłuszczem, aż nabierze złocistego koloru i usmaży się w środku.
Sposób podania: Wyciśnij żółtka na talerz i posyp odrobiną soli morskiej Maldon. Zamocz bulwę kopru w winegrecie z dodatkiem szczypty soli. Podziel filety na pół i ułóż oba kawałki na talerzu. Udekoruj coppą, koprem oraz morskimi ziołami i podaj.