Pochodząca z dalekiej Azji, staje się dla nas coraz mniej egzotyczna – do tego stopnia, że zaczynamy ją wykorzystywać nie tylko w daniach orientalnych, ale także w tych kojarzonych z polską kuchnią.Owoce kolcowoju chińskiego, bo pod taką nazwą również występują, rzadko można spotkać w bardziej złożonych daniach. Ich domeną jest przede wszystkim proste jedzenie – nie wymagają wielkiej oprawy, towarzystwa skomplikowanych składników, bo to owoce goji uszlachetniają banalne dania, nadając im wyjątkowości. Niezwykłą popularność zawdzięczają najpewniej swoim zdrowotnym właściwościom.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- szparagi – 1 pęczek
- ser kozi – 200 g
- owoce goji – 100 g
- rukola – 400 g
- pieczony burak
- 1 sztuka
- truskawki – 200 g
- Sos sałatkowy francuski Knorr – 1 opakowanie
- oliwa z oliwek – 50 ml
- cytryna
- ocet jabłkowy – 100 ml
Sposób przygotowania:
Obrane szparagi należy ugotować w osolonej wodzie z sokiem z cytryny. Ostudzone pokroić wzdłuż i na pół.
W małym rondelku zagotować około jednej szklanki wody razem z cukrem i połową szklanki octu jabłkowego. Do tej gorącej marynaty przełożyć szparagi i odstawić do wystygnięcia.
W misce wymieszać porwaną na mniejsze kawałki sałatę, szparagi, przecięte na pół truskawki, pokrojonego w plastry buraka i kozi ser.
Przygotować aromatyczny ziołowy dressing z Sosu sałatkowego Knorr, oliwy z oliwek i trzech łyżek wody. Sosem należy polać sałatkę, której wierzch posypujemy owocami goji.
Azjatycki smaczek w typowo polskim daniu
Wieprzowina nadziewana suszoną śliwką? To jedna z najwykwintniejszych potraw goszczących na polskich stołach, zazwyczaj na specjalne okazje. W nowej odsłonie efekt smakowy wzmocnią owoce goji. Przygotowanie farszu należy rozpocząć dzień wcześniej od zalania ciemnym rumem 100 g owoców goji i takiej samej ilości suszonych śliwek. Całość odstawia się na noc i na drugi dzień mieli z pestkami słonecznika, a potem dodaje podsmażoną i pokrojoną w kostkę cebulę. Gotowy farsz należy umieścić w środku mięsa, które doprawiamy i obsmażamy ze wszystkich stron. Mięso umieszczone w naczyniu żaroodpornym przenosi się do piekarnika lub pieca rozgrzanego na 180°C i trzyma maksymalnie kwadrans. Na patelni, na której obsmażane było mięso, przygotowujemy sos, dodając 200 ml wody i Esencję do sosu Knorr, która zapewni daniu głębię smaku i doskonałe doprawienie. Upieczone mięso warto posmarować kremem balsamicznym i obtoczyć w posiekanej natce pietruszki.