Przepisy na ciasta karnawałowe

Zapachniało karnawałem,faworki, gwiazdy karnawałowe czy pączki to pyszności przypisane temu okresowi. Polecamy kilka ciekawych przepisów.

Przepisy na ciasta karnawałowe

Zapachniało karnawałem,faworki, gwiazdy karnawałowe czy pączki to pyszności przypisane temu okresowi. Polecamy kilka ciekawych przepisów.

Chrust, czyli faworki

Składniki:

Wersja I:

  • czubata szklanka mąki
  • 4 żółtka
  • 1 małe jajko
  • 1½ – 2 łyżek spirytusu
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Wersja II:

  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • ¾ łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • ½ kieliszka rumu lub spirytusu

Sposób przygotowania:

  1. W obu wersjach potrzebny jest tłuszcz do smażenia (około ½ litra oleju) oraz kilka łyżek cukru pudru lub cukru pudru z wanilią do posypania faworków.
  2. Przesianą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej w nie żółtka, jajko, dodaj tłuszczu, rumu lub spirytusu i soli.
  3. Posiekaj ciasto nożem, a następnie wyrabiaj je ręką przez 20 minut. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw, by „odpoczęło”, a następnie rozwałkuj je partiami na cieniutkie plastry.
  4. Nożem lub radełkiem wykrawaj z nich prostokąty o długości 12-15 cm i szerokości 3-4 cm.
  5. Każdy pasek nadkrój wewnątrz nożem, by uzyskać nacięcie długości 3-4 cm, przez które należy przewinąć jedną połówkę paska.
  6. Tak uformowane faworki smaż, wkładając po kilka sztuk do niskiego i szerokiego rondla z rozgrzanym tłuszczem.
  7. Po lekkim zrumienieniu odwróć każde ciastko na drugą stronę, dosmaż, a potem wyjmuj ostrożnie łopatką (lub dwoma widelcami).
  8. Osącz na papierze z nadmiaru tłuszczu, przełóż na półmisek, posyp przez sitko cukrem pudrem i nie zjadaj wszystkich od razu na ciepło.

Róże karnawałowe

roze karnawalowe
Róże karnawałowe

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 1 ½ łyżki masła
  • 4 żółtka
  • 1-2 łyżek śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rumu
  • wiśnie z konfitury
  • 1 białko
  • tłuszcz do smażenia
  • 4 łyżki cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:

  1. Przesianą mąkę wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie i włóż w nie masło. Posiekaj nożem, a otrzymaną mieszaninę ukształtuj w wianuszek, w który wlejesz żółtka, śmietanę i rum oraz wsypiesz szczyptę soli.
  2. Dobrze wyrób rękami ciasto, dodając w miarę potrzeby trochę mąki (ciasto powinno być nieco twardsze niż ciasto na pierogi i powinno się dać łatwo wałkować).
  3. Wyrobione ciasto przykryj i pozostaw na kwadrans do wypoczęcia, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 mm.
  4. Z placka wykrawaj po 3 kółka o zróżnicowanej średnicy (4 cm, 3 cm, 2 cm) na jedno ciastko. Każdy krążek nadkrawaj promieniście w pięciu punktach, starając się zachować równe odstępy między nacięciami, ale nie dokrawając do środka.
  5. Układaj na sobie trzy kółka różnej wielkości, środek każdego smarując uprzednio białkiem i przyciskając w środku palcem, by dobrze się zlepiły.
  6. Uformowane w ten sposób róże wrzucaj po kilka na rozgrzany tłuszcz (zrobiwszy uprzednio „kartoflaną” próbę jego temperatury) i smaż po obu stronach do lekkiego zrumienienia na jasnozłoty kolor.
  7. Po usmażeniu i osączeniu z nadmiaru tłuszczu, ułóż je na półmisku (talerzu) i posyp prze sitko cukrem pudrem, a w środku każdej róży umieść po jednej wiśni z konfitury.

Pączki tradycyjne

Składniki:

  • 60 mąki krupczatki
  • 6 dag drożdży
  • ¾ – 1 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka łyżek cukru pudru
  • ¾ szklanki konfitury z płatków róży (konfitury z wiśni lub marmolady)
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • 10-15 dag cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mąki i tyle letniego mleka, by powstała mieszanina o konsystencji gęstej śmietany, i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj pozostałych składników: mąkę, cukier, sól, żółtka, alkohol i nieco mleka.
  3. Wyrabiaj ciasto ręką lub użyj robota kuchennego, a gdy składniki się połączą, dodaj przestudzonego stopionego masła.
  4. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odstawać od dłoni lub ścianek naczynia, wtedy przykryj i pozostaw w cieple do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placki o grubości około 1 cm i wykrawaj z nich krążki kieliszkiem lub małą szklanką. Na środek każdego z krążków nakładaj porcję konfitury lub marmolady, zawijaj i łącz brzegi, by uformować kulki.
  6. Możesz także nabierać łyżką porcje ciasta i formować krążki w dłoni, napełniając je nadzieniem.
  7. Pączki ułóż na desce i pozostaw w cieple (powyżej 23 stopni C) do wyrośnięcia. W niskim i szerokim rondlu rozgrzej smalec. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wkładaj po kilka pączków, utrzymując rondel na małym ogniu.
  8. Gdy zanurzona w tłuszczu część pączka zrumieni się, odwróć go i dosmaż z drugiej strony.
  9. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na papierze dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po przełożeniu na czysty półmisek, posyp je przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. I… smacznego!Iza Ryłko

Korzystałam z rodzinnych przekazów i przepisów oraz z książki Zofii Zawistowskiej „Desery i wypieki domowe” wyd. IWZZ, Warszawa 1991.