Najwyższa pora, by przypomnieć sobie o rabarbarze. Choć formalnie zaliczany jest do warzyw, jego kwaskowate łodygi zwykle są używane do zrobienia odświeżających kompotów oraz ciast. Im bardziej rabarbar czerwony, tym słodszy. O tej właściwości warto pamiętać, komponując sałatki. Zastanawiacie się, z czym smakuje najlepiej? Spróbujcie rabarbarowej sałatki z kurczakiem, w której pojawią się także różne rodzaje zieleniny i pomidory. Wiosną pomysłów na wyśmienite potrawy nie trzeba szukać daleko.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
- 2 rabarbary
- 120 g mieszanki sałat
- 150 g pomidorków cherry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso dopraw przyprawą do kurczaka, a następnie podsmaż z każdej strony na gorącej patelni z olejem.
- Pokrój rabarbar na niewielkie części i wrzuć je na gorącą patelnię po smażeniu kurczaka. Kawałki rabarbaru podgrzewaj przez około minutę i przełóż do głębokiego naczynia.
- Umyj, osusz i porwij sałaty, a pomidorki cherry przekrój na pół. Całość połącz z rabarbarem.
- Przygotuj sos, mieszając wodę i oliwę z oliwek z zawartością opakowania sosu sałatkowego.
- Gotowe piersi z kurczaka pokrój w paski i serwuj wraz z sałatką.