Rabarbarowa sałatka z kurczakiem

Warzywa świetnie wypadają w połączeniu z owocami. Mieszanki słodkich i wytrawnych smaków tworzą zestaw idealny.

Rabarbarowa sałatka z kurczakiem

Najwyższa pora, by przypomnieć sobie o rabarbarze. Choć formalnie zaliczany jest do warzyw, jego kwaskowate łodygi zwykle są używane do zrobienia odświeżających kompotów oraz ciast. Im bardziej rabarbar czerwony, tym słodszy. O tej właściwości warto pamiętać, komponując sałatki. Zastanawiacie się, z czym smakuje najlepiej? Spróbujcie rabarbarowej sałatki z kurczakiem, w której pojawią się także różne rodzaje zieleniny i pomidory. Wiosną pomysłów na wyśmienite potrawy nie trzeba szukać daleko.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
  • 2 rabarbary
  • 120 g mieszanki sałat
  • 150 g pomidorków cherry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dopraw przyprawą do kurczaka, a następnie podsmaż z każdej strony na gorącej patelni z olejem.
  2. Pokrój rabarbar na niewielkie części i wrzuć je na gorącą patelnię po smażeniu kurczaka. Kawałki rabarbaru podgrzewaj przez około minutę i przełóż do głębokiego naczynia.
  3. Umyj, osusz i porwij sałaty, a pomidorki cherry przekrój na pół. Całość połącz z rabarbarem.
  4. Przygotuj sos, mieszając wodę i oliwę z oliwek z zawartością opakowania sosu sałatkowego.
  5. Gotowe piersi z kurczaka pokrój w paski i serwuj wraz z sałatką.