Dawniej uważano, że smażenie chrustu na tłusto ma charakter obrzędowy. Najstarsze wzmianki o faworkach pochodzą z XVII wieku, ale ich tradycja jest znacznie dłuższa. Przez wieki faworki stały się integralną częścią polskiej kultury i kuchni, szczególnie podczas karnawału i na ostatki.
A teraz przepis na te kruche ciastka:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 5 łyżek śmietany kwaśnej
- 2 łyżki spirytusu lub wina
- Szczypta soli
- Tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
- Puder cukier do posypania
Sposób przygotowania
- Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, wyrobione żółtka i śmietanę. Na koniec dodaj spirytus lub wino.
- Wszystko zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić łatwo od rąk i powierzchni.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, a następnie pokroić w paski o szerokości 1-2 cm i długości 10 cm. Każdy pasek naciąć w środku, a przez otwór przewlec jeden koniec ciasta.
- Smażyć faworki na gorącym tłuszczu, na średnim ogniu, dla zachowania jasnego koloru.
Usmażone faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie obsypać cukrem pudrem.
Koniec końców, istotą faworków nie jest przepis jako taki, ale wspólne pieczenie i jedzenie tych pysznych ciastek. To jest prawdziwa magia faworków – to, jak wprowadzają do naszych domów radość, ciepło i bliskość, i jak przypominają nam o bogatej i kolorowej historii polskiej kuchni.