Chociaż nazwa sugeruje co innego, sos holenderski pochodzi najprawdopodobniej z Francji. Kto by go jednak nie wymyślił, to jest on powodem bólu głowy niejednego kucharza. Dodatek ten, mimo że wcale nie wydaje się skomplikowany, od lat wzbudza strach w sercach. Ma on bowiem renomę trudnego do przyrządzenia. Jednak w pogłoskach tych jest więcej legend, niż prawdy. Wystarczy rzucić okiem na nasz sprawdzony przepis na sos holenderski, żeby przekonać się, iż smakołyk ten można wyczarować łatwo i szybko.
Przepis na sos holenderski
Sos holenderski jest gęsty i kremowy. Tradycyjnie używa się go jako dodatku do szparagów, ryb, młodych warzyw, a także potraw jajecznych. To również podstawa dla wielu innych sosów. Mimo że w tradycyjnym wydaniu łatwo o jego zwarzenie, to z pomocą kucharzom przychodzi nowoczesna technologia. Sekretem niezawodnego przepisu jest blender.
Składniki
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g masła
- sól
- zmielony biały pieprz
Przygotowanie
Masło rozpuść w garnku. Następnie zdejmij je z palnika i poczekaj, aż ostudzi się do pokojowej temperatury. Za pomocą łyżki cedzakowej ściągnij z powierzchni biały nalot. Do głębokiej miski bądź garnka wbij 3 żółtka. Dolej do nich sok z cytryny, a także dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Później blenderem zmiksuj je na spójną masę. Podczas miksowania dodawaj powoli roztopione masło. Całość ubijaj, aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję.