Suszone owoce od wieków stanowią smaczną przekąskę, która cieszy się dużą popularnością szczególnie wśród osób, które stawiają zdrowie na pierwszym miejscu. Jednak czy słusznie? Wielu konsumentów twierdzi, że produkt ten wcale nie jest dobry dla ludzkiego organizmu. Przeciwnicy podkreślają wady suszonych owoców, podczas gdy ich zwolennicy przypominają o pozytywnych skutkach spożywania tej przekąski. Kto więc ma rację? Czy suszone owoce są zdrowe? Prawda, jak w wielu przypadkach, okazuje się leżeć po środku.
Jak suszenie wpływa na produkt?
Suszone owoce jadano już w starożytności. Wtedy ich suszenie wyglądało jednak nieco inaczej niż teraz. Świeży owoc wystawiano na działanie promieni słonecznych i w ten sposób zasuszano. Obecnie metoda ta jest wykorzystywana rzadko, ponieważ pozbawiała produktu niektórych składników odżywczych. By je zachować, zaczęto stosować m.in. odwadnianie osmotyczne czy liofilizację. W przypadku owoców nietrwałych takich jak mango, żurawiny lub jagody moczy się je wcześniej w substancjach typu roztwory cukru i konserwanty. Żeby uniknąć spożywania takiego produktu, warto podczas zakupów zwracać uwagę na etykiety.
Właściwości zdrowotne suszonych owoców
Jaka powinna być nasza wymarzona przekąska? Oczywiście smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Suszone owoce niewątpliwie działają pozytywnie na pewne aspekty działania organizmu, więc można je zaliczyć do produktów pożywnych. Na co wpływają?
- dodają energii i węglowodanów, więc są idealną przekąską przed treningiem
- obniżają ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego
- są źródłem błonnika pokarmowego
- ponieważ zawierają polifenole, chronią przed nowotworami
- wspomagają pracę organizmu dzięki zawartości witamin i składników mineralnych
Produkt ten ma również inne, dodatkowe właściwości prozdrowotne, które różnią się w zależności od owocu. Suszona żurawina pomaga w walce z zapaleniami układu moczowego, śliwki pozytywnie działają na zaparcia, a jabłka pozwalają zapobiegać negatywnym skutkom starzenia się organizmu.
Wady suszonych owoców
Nie zapominajmy jednak o tym, że suszone owoce nie mogą stanowić podstawy naszej diety. Pamiętajmy, by zjadać je w rozsądnych ilościach, ponieważ w innym przypadku spożywanie ich może zacząć przynosić negatywne rezultaty. Zdrowa przekąska zamieni się bowiem w przyczynę walki z otyłością. Suszone owoce są produktem kalorycznym, a dodatkowo nie powodują uczucia zapełnienia. Wystarczy chwila nieuwagi i możemy pochłonąć całkiem sporą ich ilość.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na występujący w tej przekąsce cukier. Przeciwnicy suszonych owoców głoszą, że są one niesamowicie szkodliwe właśnie ze względu na dużą ilość sacharydu, ale nie zawsze musi być to prawda. Zanim osądzimy ten produkt, spójrzmy na etykiety. Wiele może również zależeć od typu owocu. Ilość cukru w tej przekąsce może więc okazać się sporną, lecz i tak nie jest ona polecana dla osób z cukrzycą.
EP