Tartaletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami to świetny pomysł na lekkie, pyszne danie z wykorzystaniem młodych, sezonowych warzyw. Podane jako przystawka na pewno spodobają się każdemu, kto jest fanem wszelkiego rodzaju tart.
Składniki na ciasto kruche:
- 250 gramów mąki
- 150 gramów masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta tymianku
Składniki na nadzienie:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 250 mililitrów śmietanki 30%
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 1 pęczek koperku
- 70 gramów pistacji prażonych w piecu
- pieprz i sól
Sposób przygotowania ciasta:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i tymianek. Całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodajemy jajko i szybko ugniatamy ciasto na gładką masę.
- Z gotowego ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i okładamy do lodówki na pół godziny.
- Foremki na mini tarty smarujemy masłem.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek w ten sposób, żeby ich brzegi były również pokryte ciastem.
- Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Sposób przygotowania nadzienia:
- Szparagi, pomidorki koktajlowe i koperek myjemy. Koperek siekamy.
- Odcinamy twarde końcówki szparagów i pozostałą zieloną część kroimy na 2-centymetrowe kawałki.
- Siekamy pistacje.
- W misce mieszamy jajka ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami.
- Na ostudzonych, upieczonych spodach układamy kilka kawałków szparagów i jednego pomidorka koktajlowego.
- Posypujemy koperkiem i pistacjami, a następnie zalewamy przygotowaną masą jajeczną.
- Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Szparagi występują w różnych kolorach – od zielonego po niebieski czy fioletowy. Są skarbnicą wielu wartości odżywczych. Zawierają dużo wapnia, magnezu i potasu. Ponadto są cennym źródłem kwasu foliowego. Przyczynia się on do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.