Tosty z serem i karmelizowanymi jabłkami

Dziś przepis na tosty ale nie takie zwykłe...

Tosty z serem
Tostowe wariacje – kanapka z serem żółtym i karmelizowanymi jabłkami

Połączenie nieoczywiste, a jednak pyszne. Najprostszym przykładem jest smażona cebulą, która po posypaniu szczyptą cukru nabierze pięknego, bursztynowego koloru i wzmocni swój smak. Chcąc wprowadzić nutę nowości do domowej kuchni nie musimy porywać się na najbardziej wykwintne receptury. Klucz do nowego odkrycia może być bowiem bardzo prosty. Na przykład domowe, grillowane tosty z serem nabiorą charakteru za sprawą karmelizowanych jabłek. To świetny sposób na to, aby urozmaicić klasyczne zapiekane kanapki, naprawdę niskim kosztem. Mimo, że z pozoru nazwa dania brzmi zaskakująco wykwintnie, wykonasz ją w łatwy i szybki sposób.

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego lub m
  • 1 jabłko (najlepiej twarde)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 plasterki sera żółtego (rodzaj sera wedle uznawania)

Tosty z serem i karmelizowanymi jabłkami – wykonanie:

  1. Jabłka obrać i pokroić w centymetrową kostkę.
  2. Na patelnię wsypać cukier i podgrzać na średnim ogniu do momentu, aż zupełnie się rozpuści.
  3. Pokrojone jabłka dodać do karmelu i wymieszać. Prażyć przez ok. 10 minut, aż karmel dokładnie obklei jabłka.
  4. Tak przygotowane wyłożyć na kromkę pieczywa tostowego, przykryć plastrem sera i kolejną kromką. Zapiec w tosterze do momentu roztopienia się sera i uzyskania oczekiwanej chrupkości pieczywa.
  5. Tosty z serem i karmelizowanymi jabłkami są gotowe do podania.Smacznego!