Faszerowane papryki to jeden z najlepszych przysmaków o tej porze roku. Warzywa te mają słodki smak z delikatną nutką goryczy, przez co idealnie pasują do różnorodnych dań. Warto wykorzystać fakt, że jesienią w porównaniu do pory letniej, przygotowanie tego dania jest znacznie tańsze.
Faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną
Składniki:
- pół opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
- 4 duże czerwone papryki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 500 gramów pomidorów krojonych w kartonie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek pietruszki
- pół opakowania startego parmezanu
- garść świeżych listków bazylii
- szczypta papryki chili
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podduś pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Następnie dodaj pokrojony drobno czosnek, a później wlej pomidory w kartonie. Całość duś około 8 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i odcedź cieciorkę. Kolejno do sosu na patelni dodaj pokrojoną natkę pietruszki, paprykę wędzoną, chili, bazylię, sól oraz pieprz. Zawartość dokładnie wymieszaj, dorzuć ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i gotuj około 10 minut.
- Następnie umyj papryki, odetnij od nich „wieczka” oraz oczyść je z gniazd i pestek, tak, aby środek był czysty.
- Do wydrążonych papryk włóż farsz z patelni, czubek posyp parmezanem i przykryj odciętą częścią.
- Faszerowane papryki włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 180°C przez ok. 20 minut.
Cieciorka jest źródłem białka roślinnego, dzięki czemu jest odpowiednim wyborem dla osób, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Dzięki temu zmniejsza ona ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II lub choroby serca. To wartościowe warzywo zawiera również potas, błonnik oraz witaminy C i B6, które zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym.