Zimą, gdy z ulic miast znikają stragany z warzywami rzadziej pamiętamy o tym, by uzupełniać naszą dietę w owoce i jarzyny, które są bogatym źródłem witamin.
Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. To przysłowie niestety odnosi się także do…diety. Zimą, gdy z ulic miast znikają stragany z warzywami rzadziej pamiętamy o tym, by uzupełniać naszą dietę w owoce i jarzyny, które są bogatym źródłem
witamin. Tymczasem to one wspierają system immunologiczny naszego organizmu, pomagają w zwalczaniu infekcji i przeciwdziałają….złamaniom.
Zimą, gdy wokoło wszyscy kichają, a my narażeni jesteśmy na ciągłe zmiany temperatur łatwiej o infekcje. To dlatego właśnie w tym okresie szczególnie istotne jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki witamin. Zamiast łykać pigułki sięgajmy zatem po produkty bogate w te składniki odżywcze.
Witamina A
Dzięki właściwości uszczelniania błony śluzowej dróg oddechowych witamina A chroni je przed wniknięciem zarazków. Wpływa ona także korzystnie na układ immunologiczny zwiększając odporność i pomagając w zwalczaniu infekcji, jeśli już taka nas dopadnie.
Witamina C
Aktywizuje nasz system immunologiczny, czyli pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych oraz białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące nas mikroorganizmy. Łagodzi infekcję i zapewnia szybki powrót do zdrowia. Uszczelnia też naczynia krwionośne, a więc pomaga zwalczyć uporczywy katar.