Woda ryżowa to woda pozostała po gotowaniu ryżu. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że może mieć ona zbawienny wpływ na nasze włosy. Azjatki stosowały ją w pielęgnacji już w VIII wieku. Jej zdecydowanymi zaletami są duża dostępność, łatwość przygotowania i niska cena. Jest również pozbawiona całkowicie pozbawiona składników chemicznych, przez co może przypaść do gustu fankom naturalnej pielęgnacji. Jakie są efekty stosowania tej płukanki?
Jak woda ryżowa działa na włosy?
Płukanka z ryżu jest bogata w składniki odżywcze takie jak cynk, żelazo, witamina A, witaminy z grupy B, C, E, magnez, potas oraz skrobię. Składniki te odbudowują zniszczoną strukturę włosów, nadają im objętość i blask oraz wygładzają je i nawilżają. Zawarty w preparacie inozytol sprawia, że wzrasta wytrzymałość włosa na uszkodzenia. Nie istnieją badania, które jednoznacznie potwierdzają wpływ tego rodzaju pielęgnacji na porost włosów, jednak ogólna poprawa ich kondycji może się do tego przyczynić.
Przepis na wodę ryżową
Istnieje kilka sposobów przygotowania płukanki. Najpopularniejszym jest wykorzystanie wody po gotowaniu. Do garnka wlewamy trzy razy więcej wody niż normalnie, jednak nie solimy jej. Ciecz pozostała po gotowaniu ziaren to koncentrat, który zostawiamy do wystudzenia. Następnie rozcieńczamy w proporcji kilka łyżek esencji na szklankę wody.
Druga metoda nie wymaga wysokich temperatur. Na początku dokładnie płuczemy ryż. Następnie wsypujemy około pół szklanki ziaren do 2-3 szklanek wody i odstawiamy na minimum 30 minut (lub dłużej, nawet do 24 godzin). Po upływie tego czasu miksturę przelewamy przez sitko do słoiczka. Możemy ją przechowywać w lodówce do tygodnia.
Jak stosować płukankę?
Należy nakładać preparat po dokładnym umyciu głowy. Możemy ją polewać lub zamoczyć w misce z roztworem. Woda ryżowa nie powinna być spłukiwana, włosy pozostawiamy do wyschnięcia. Płukankę warto stosować 2-3 razy w tygodniu.
Justyna Grochowska