Borowik szlachetny, inaczej nazywany prawdziwkiem, to prawdziwy bohater kuchni. Rewelacyjnie pasuje do klasycznych potraw, wzbogacając ich smak w sposób unikalny. Nienaganna prezencja, głęboki grzybowy aromat oraz rozpieszczający nasze podniebienia posmak sprawiają, że znalezienie borowika stanowi istne trofeum dla grzybiarzy. Niech tradycji stanie się zadość! Żurek borowikowy to potrawa dowodząca prawdziwkowego fenomenu.
Składniki:
- 1 opakowanie Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr
- 6 mrożonych lub świeżych borowików
- 5 suszonych podgrzybków
- 750 ml wody
- 2 szalotki
- 1 Liść laurowy z Turcji Knorr
- 3 ziarna Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
- 2 gałązki świeżego majeranku
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby, liść laurowy oraz ziele angielskie zalej 750 ml wrzącej wody, przykryj
i odstaw na 10 minut, a następnie przestudź. - Szalotki pokrój w cienkie piórka i podsmaż w niedużym garnku na rozgrzanej oliwie. Borowiki oraz suszone podgrzybki przekrój na połówki. Większe grzyby podziel na ćwiartki. Wszystko przesmaż razem z szalotką.
- Następnie do garnka z grzybami wlej wino i zredukuj jego objętość. Włóż gałązkę majeranku.
- W ostudzonym grzybowym wywarze rozmieszaj Żurek Knorr.
- Przygotowany płyn wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Zupę gotuj jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem posyp zupę świeżymi listkami majeranku.