Dla wszystkich, którzy nie lubią tracić czasu w kuchni przesyłamy kilka propozycji dań, których przygotowanie nie zajmie więcej, jak 15 minut.
Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką
Składniki na 4 porcje:
- 4 polędwice wołowe po 180 g każda
- 80 g sera gorgonzola
- 4 łyżeczki marynowanej zielonej papryki (ze słoika)
- 80 g suszonych żurawin
- 1 łyżka stołowa oleju
- 300 ml czerwonego wina
- 1 łyżka stołowa zaprawki do sosu
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwice natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać olej i usmażyć na nim polędwice z obu stron.
2. Zdjąć z patelni polędwice. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać czerwone wino. Ser gorgonzola podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię. Dodać zieloną paprykę, a następnie doprawić solą i pieprzem. Polędwice włożyć ponownie na patelnię i dusić w sosie na wolnym ogniu przez 6-8 minut.
3. Zdjąć z patelni polędwice. Do sosu dodać zaprawkę i pozostawić na ogniu przez 1 minutę, mieszając. Dodać żurawiny, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Podawać z zielonym groszkiem lub z liśćmi szpinaku i bagietką lub z gotowanymi ziemniakami.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 397 kcal / 1668 kJ
Białko: 44,4 g
Tłuszcz: 18,9 g
Węglowodany: 11 g