
Badania przeprowadził Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Eksperci sprawdzili próbki na obecność 421 pestycydów. Chloran wykryto w następujących produktach:
Fruvita Jogurt Truskawkowy – 0,040 mg/kg
Mlekovita Jogurt Polski truskawkowy – 0,021 mg/kg
Bakoma 7 zbóż z truskawkami – 0,015 mg/kg
Mlekpol Jogurt truskawkowy – 0,011 mg/kg
Skąd chloran w jogurtach?
Źródłem może być chlorowana woda używana do mycia owoców lub środki dezynfekujące linie produkcyjne.
Chloran zaburza pracę tarczycy i może być szczególnie niebezpieczny dla niemowląt, małych dzieci oraz osób z chorobami tarczycy i niedoborem jodu. Dopuszczalny poziom tej substancji w żywności dla niemowląt to zaledwie 0,01 mg/kg – a Fruvita przekracza go aż czterokrotnie.
Choć testowane jogurty nie są formalnie klasyfikowane jako żywność dla najmłodszych, to właśnie po nie sięgają często rodzice, rozszerzając dietę dziecka. Tymczasem zawartość szkodliwej substancji w niektórych z nich powinna być sygnałem alarmowym.
Dobre wiadomości?
W pięciu produktach nie stwierdzono obecności chloranu. Bezpieczne okazały się:
Piątnica Jogurt truskawkowy
Zott Jogobella 8 zbóż truskawka
Pilos Jogurt Truskawka
Danone Activia Truskawka
Krasnystaw Joguś o smaku poziomkowym
Co z etykietami i składem?
Eksperci ocenili też jakość składu oraz przejrzystość etykiet. Krytycznie oceniono m.in. jogurt Joguś, który mimo deklaracji poziomkowego smaku zawierał zaledwie 0,15% poziomek.
Ranking jakości
Ostateczne noty, przyznane przez Fundację Pro-Test:
Piątnica Truskawkowy – 4,8 (bardzo dobra)
Zott Jogobella 8 zbóż – 4,7
Pilos Truskawkowy – 4,6
Danone Activia – 4,5
Krasnystaw Joguś – 4,3 (dobra)
Fruvita – 2,0 (mierna)
Bakoma 7 zbóż – 1,8
Mlekovita – 1,7
Mlekpol – 1,6