Zdecydowana większość restauracji funkcjonujących na polskim rynku gastronomicznym posiada w swoim menu różnego rodzaju pizze, choć oczywiście najlepszych można spróbować w typowo włoskich pizzeriach. Mimo jej powszechnej dostępności coraz więcej z nas decyduje się na własnoręczne przygotowanie pizzy w domowym zaciszu. Jak powinna być przygotowana pizza idealna? Ile ją piec i jakich składników użyć? Przedstawiamy najważniejsze sekrety pizzy.
Ciasto do pizzy to podstawa
Jednym z najważniejszych sekretów udanej pizzy jest odpowiednio przygotowane ciasto. W przygotowaniu ciasta drożdżowego kluczową rolę odgrywa mąka. Jeżeli zależy nam na chrupkim i cienkim cieście, powinniśmy zdecydowanie sięgnąć po jak najdrobniej zmieloną mąkę. Profesjonaliści polecają, by sięgnąć po mąkę pszenną typu 00 lub ewentualnie typu 450 czy 550. Za chrupkość i puszystość ciasta odpowiada także odpowiedni sposób zagniatania ciasta. Nie powinno się go wałkować, gdyż w ten sposób tracimy cenne pęcherzyki powietrza, lecz zagniatać i rozciągać na blacie tak długo, aż uzyskamy sprężystą i nieklejącą konsystencję. Chrupkość pizzy uzyskamy przez odpowiednio długie leżakowanie ciasta w lodówce. Choć nie brakuje oczywiście przepisów na ekspresowe ciasto do pizzy, tak naprawdę warto je pozostawić co najmniej na kilkanaście godzin, aż drożdże przestaną pracować.
Sos i składniki do pizzy
Jeżeli chodzi o sekrety pizzy, podstawę stanowi również przepyszny sos pomidorowy. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości czasu, możemy zdecydować się na gotowe rozwiązanie, jak np. passata pomidorowa, jednak choć raz warto przygotować taki sos samodzielnie, by zobaczyć prawdziwą różnicę pomiędzy nimi. Włoscy mistrzowie przygotowują go z podsmażonych na oliwie pomidorów pelati, z dodatkiem ziół i innych przypraw, odparowując aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu i na tak przygotowany placek w końcu możemy nakładać ulubione składniki.
Czytaj także: Sekrety udanej pizzy – to musi się udać!
Z czym zrobić pizzę? Tak naprawdę zależy to od naszej wyobraźni i tego, co akurat mamy pod ręką. Lubimy zarówno klasyczne rozwiązania, takie jak salami, pieczarki czy pomidory, jak również pizzę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami czy szynką parmeńską. Niektórzy z nas nie boją się również eksperymentować i decydują się na pizzę np. z oscypkiem czy boczkiem. Pamiętajmy jednak, że bez względu na to, na co się zdecydujemy, wybierać należy składniki świeże i dobrej jakości.
Ważna jest również ilość składników i zachowanie zdrowego umiaru. W przeciwnym razie pizza nie tylko nie będzie apetyczna, ale również może okazać się ciężkostrawna dla naszego żołądka. Uznaje się, że idealna pizza powinna zawierać nie więcej niż 3-4 składniki, nie wliczając w to oczywiście ciasta, sosu oraz sera. Jeśli mowa już o serze, ten należy umieszczać zawsze na samym dole i w stosunkowo niedużej ilości. Najlepszym serem do pizzy jest oczywiście mozzarella, stanowiąca idealną podstawę podbijającą smak pozostałych składników, nietłusta i bardzo ciągliwa. Oczywiście możemy też sięgnąć po inne rodzaje sera, jak np. gorgonzola czy parmezan, ale są one zazwyczaj uznawane za dodatek niż serową podstawę.
Jeżeli chodzi o kolejne składniki, kierujmy się zasadą „mokre na górze”, dzięki czemu woda nie będzie wnikała w ciasto. Często na pizzy podawanej w restauracjach możemy zobaczyć świeże dodatki takie jak rukola czy bazylia. Je zawsze umieszczamy na pizzy już po jej wypieczeniu. Wysoka temperatura pieca sprawi bowiem, że nabiorą one gorzkiego posmaku.
Idealna pizza – temperatura i czas pieczenia
Gdy składniki znajdą się już na pizzy, pora na wypiek. W jakiej temperaturze piec pizzę? Profesjonalne piece, zarówno te elektryczne jak i opalane drewnem są w stanie osiągnąć temperaturę nawet 500 stopni. Oczywiście w domowych warunkach nie jesteśmy w stanie tak rozgrzać piekarnika, jednak dążąc do perfekcji warto ustawić go na maksymalną możliwą temperaturę (najczęściej około 250 stopni Celsjusza). Standardowo powinniśmy włączyć zarówno górną i dolną grzałkę, a jeżeli zależy nam na skróceniu czasu pieczenia, możemy również włączyć funkcję termoobiegu.
Ile piec pizzę? Zależy to tak naprawdę od grubości i ilości składników, jakie posiada pizza. Temperatura oczywiście również odgrywa tu istotną rolę. Uznaje się, że przygotowaną na cienkim cieście pizzę w temperaturze ok. 250 stopni Celsjusza wystarczy wypiekać około 5 minut. Grubsza pizza rzecz jasna będzie wymagać dłuższego czasu. Podobna zależność wynika z temperatury pieca – im niższa, tym czas wypiekania pizzy będzie dłuższy. By mieć pewność, że pizza jest gotowa, możemy ją przed wyjęciem delikatnie podważyć – jeżeli spód się zarumienił, a ser na górze rozpuścił – pizza jest gotowa do zjedzenia.
Sekrety pizzy – przydatne gadżety
By poprawić efekty smakowe własnoręcznie przygotowanej pizzy możemy zaopatrzyć się w różnego rodzaju przydatne gadżety. Wśród nich szczególną popularnością cieszą się specjalne kamienie do wypiekania pizzy. Umożliwiają one równomierne rozprowadzenie ciepła na całej powierzchni pizzy, a dodatkowo wchłaniają wilgoć z ciasta, co w efekcie pozwala uzyskać idealnie chrupiącą z zewnątrz i delikatną w środku pizzę.
Na rynku znajdziemy zarówno kamienie ceramiczne, granitowe jak i szamotowe. Taki kamień, ze względu na długi czas nagrzewania, umieszczamy w piekarniku od razu po jego włączeniu, co najmniej kilkanaście minut przed włożeniem pizzy. Inne przydatne akcesoria to między innymi łopatka do umieszczenia pizzy w piekarniku czy nóż pozwalający na wygodne pokrojenie upieczonej pizzy.
Masz ochotę na pizzę z restauracji? Sprawdź menu Domino’s Pizza i wybierz pizzę, jaką lubisz>>