Czy ciastka mogą być zdrowe? Jeśli tak, to jakie wybrać?

"Czy ciastka mogą być zdrowe?" – to pytanie, które często zadajemy sobie podczas planowania swojej diety. Odpowiedź jest prosta – tak, ciastka mogą być zdrowe, ale wszystko zależy od ich składu i sposobu przygotowania. Poniżej znajdziecie porady, które pomogą Wam wybrać najzdrowsze ciastka.

Czy ciastka mogą być zdrowe? Jeśli tak, to jakie wybrać?

Ciasteczka ze sklepu – jak wybrać zdrowe?

Pakowane ciastka to zazwyczaj wyroby pełne cukru, niezdrowych tłuszczy oraz konserwantów i barwników. Jednak wraz ze wzrostem popularności zdrowego trybu życia na rynku pojawiły się zdrowsze wersje tego typu przekąsek. Mimo to, warto podchodzić do nich ostrożnie. Wiele z nich reklamuje się jako fit & healthy, lecz to nierzadko tylko chwyt marketingowy, na który wciąż niestety nabiera się wielu konsumentów.

Gwarancją zdrowych ciastek jest marka Frank&Oli. To co widzimy na obrazku opakowania, rzeczywiście takie jest. Prosty komunikat np. Jabłkowe ciasteczka, bez dodatku cukru, dynia + słonecznik + gryka. A co w momencie, gdy odwrócimy opakowanie i zobaczymy szczegółowy skład? No właśnie, utwierdzimy się tylko w przekonaniu, że mamy do czynienia z naprawdę wartościowym i odżywczym produktem:

  • 25% jabłko
  • 23% ziarno słonecznika
  • 9% pestki dyni
  • 5% gryka ekspandowana
  • 4% mąka gryczana
  • 0,6% cynamon mielony.

Do tego jako substancji słodzącej użyto maltitolu, czyli słodzika pochodzenia naturalnego, który doskonale nadaje się do pieczenia i ma nawet o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier.

Warto zwrócić uwagę na dodatkowe naturalne aromaty i zagęstniki, a także na grykę ekspandowaną. Ekspandowana gryka powstaje z nieprażonych ziaren. To oznacza, że zostały one poddane działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. W związku z tym w procesie nie użyto żadnych chemicznych dodatków, a ziarno zachowało swoje wartości odżywcze oraz walory zdrowotne.

Zdrowe ciasteczka owsiane

Zdrowe ciastka owsiane są doskonałym wyborem dla osób dbających o dietę. Nie zawierają mąki, cukru ani tłuszczu. Dzięki temu mogą stanowić zdrową przekąską nawet dla najmłodszych. Ponadto płatki owsiane zawierają również wiele witamin i minerałów, w tym witaminę B1, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, oraz magnez, który pomaga regulować ciśnienie krwi.

Zdrowe ciasteczka jaglane

Podobnie jak ciasteczka owsiane, chrupiące ciasteczka jaglane są doskonałym wyborem dla osób dbających o dietę. Płatki jaglane są również bogate w błonnik, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ponadto zawierają cenne dla codziennej, zbilansowanej diety minerały jak: cynk, żelazo, magnez czy potas.

Zdrowe ciasteczka – pro tipy, jak wybrać najlepsze

Pakowane ciasteczka mogą być zdrowe, pod warunkiem że są odpowiednio przygotowane i zawierają przemyślanie dobrane składniki. Podczas wyboru tego typu produktów warto w pierwszej kolejności sugerować się tyłem opakowania, na którym przeanalizujemy skład, a nie marketingowymi chwytami z przodu etykiety.

Oto 5 pro tipów, jak wybrać zdrowe ciasteczka ze sklepu:

  1. Unikaj cukru i syropu glukozowo-fruktozowego

Cukier to główny składnik, który sprawia, że ciasteczka są niezdrowe. Im więcej cukru w składzie, tym ciasteczka są mniej wartościowe odżywczo i bardziej kaloryczne. Wybieraj ciasteczka z jak najmniejszą ilością cukru, najlepiej te, które zawierają go mniej niż 5 g na 100 g.

  1. Szukaj ciasteczek z pełnymi ziarnami

Pełne ziarna są bogate w błonnik, który pomaga utrzymać optymalną wagę i prawidłowe trawienie. Wybieraj ciasteczka, które zawierają co najmniej 3 g pełnych ziaren na 100 g.

  1. Unikaj ciasteczek z tłuszczami trans

Tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia. Wybieraj ciasteczka, które w ogóle nie zawierają tłuszczy trans, a jeśli nie ma takich akurat na półce, zwróć uwagę, by zawierały go mniej niż 1 g na 100 g.

  1. Szukaj ciasteczek z białkiem

Białko pomaga utrzymać uczucie sytości i może pomóc w budowaniu mięśni. Wybieraj produkty, które zawierają co najmniej 3 g białka na 100 g.

  1. Szukaj ciasteczek z dodatkami, takimi jak orzechy, owoce czy warzywa

Orzechy, owoce i warzywa to zdrowe dodatki, które mogą dodać ciasteczkom smaku i wartości odżywczej. Wybieraj ciasteczka, które zawierają co najmniej 5 g orzechów, owoców lub warzyw na 100 g.

Warto pamiętać, że nawet zdrowe ciasteczka należy jeść z umiarem. Najlepiej wybierać je jako przekąskę lub dodatek do śniadania bądź lunchu. Odpowiednio zbilansowana dieta bogata w dobrej jakości węglowodany, wartościowe tłuszcze, białko, optymalnie urozmaicona fit przekąskami to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Artykuł sponsorowany