
Odpoczynek i wysypianie się
Jednym z najważniejszych czynników obniżających odporność organizmu jest jego zmęczenie – kiedy jesteśmy notorycznie niewyspani i przepracowani, jesteśmy bardziej podatni na ataki wszelakich bakterii, wirusów i grzybów. Dorosły człowiek potrzebuje odpowiedniej dawki snu i odpoczynku. Przyjmuje się, że powinniśmy spać ok. 8 godzin na dobę, a sen ten powinien być głęboki i nieprzerywany.
Co ważne, do snu powinniśmy zapewnić sobie odpowiednie warunki: ciemność i ciszę. To zła wiadomość dla osób pracujących w nocy i odsypiających w dzień! W czasie nocnego snu nasz organizm produkuje odpowiednią ilość melatoniny, która po części odpowiedzialna jest m.in. za funkcjonowanie układu immunologicznego.
Niemniej ważny jest relaks i odpoczynek. Stres i życie w ciągłym napięciu zakłóca działanie układu nerwowego – co także wpływa na odporność człowieka.
Ruch i aktywność fizyczna
Codzienna dawka ruchu na świeżym powietrzu jeszcze nikomu nie zaszkodziła – a na pewno pomogła! Nie mówimy tu o uprawianiu sportu wyczynowo, a o zwykłym marszu do pracy, porannej przebieżce lub popołudniowej przejażdżce rowerem. Ilość ruchu zwiększaj stopniowo, aby nie nabawić się zakwasów – te (wraz z kortyzolem wytwarzanym podczas nadmiernego wysiłku) osłabiają układ odpornościowy.
Oprócz aktywności zalecamy też hartowanie organizmu. Można to robić codziennie podczas kąpieli – wystarczy oblewać się naprzemiennie ciepłą (przez ok. pół minuty) i zimną (przez 2-3 sekundy) wodą. Prysznic kończymy wodą o temperaturze naszego ciała.
Zbilansowana dieta
Na zimę (i nie tylko!) warto też nieco zmienić swoją dietę, a dokładniej mówiąc wzbogacić ją o dodatkowe porcje warzyw i owoców, które zawierają antyoksydanty. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, tym samym pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Spore dawki tych cennych substancji znajdziemy w marchwi, pomidorach, brokułach, szpinaku oraz w cytrusach i kwaskowatych owocach (porzeczkach, truskawkach).
Oprócz tego włącz w swoją dietę więcej produktów kiszonych (takich jaj ogórki czy kapusta) oraz jogurtów i kefirów. Zawierają one naturalne probiotyki, które wspierają prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej. A to od jelit w bardzo dużym stopniu zależy odporność całego organizmu!
Chcesz wiedzieć więcej o naturalnym wspieraniu odporności? Informacje na ten temat znajdziesz na www.naturapluszdrowie.pl!