Hormony zawarte w krowim mleku wzmagają trądzik; cera pozbawiona blasku może być efektem spożywania glutenu, a brak niektórych minerałów niekorzystnie odbija się na stanie skóry i włosów. Zupełnie nieświadomie, przekonani o tym, że zdrowo się odżywiamy, wyrządzamy sobie tak naprawdę szkodę. A potem problemy skórne, szarą cerę i zaczerwienienia, wynikające ze złej diety, próbujemy zatuszować pełnymi chemii kosmetykami, które na dodatek kosztują fortunę. Nie musi tak być.
„Beauty&Food” to książka o produktach, które sprzyjają urodzie, odżywiają skórę i wzmacniają włosy i paznokcie. Ich lista została stworzona w oparciu o wiarygodne badania naukowe, w których można znaleźć bardzo konkretne wskazówki dotyczące odżywiania. Książka Émilie Hébert składa się z dwóch części: programu odnowy i przepisów, które w tym pomogą. Autorka zdradza, co należy jeść, czego unikać, i jak dzięki drobnym zabiegom pomóc urodzie. Do tego proponuje proste przepisy na samodzielnie robione kosmetyki.
Rady zawarte w pierwszej części książki stanowią odpowiedź na konkretne problemy – wypadanie włosów, łupież, łamanie się paznokci, zmarszczki i zaczerwienienie skóry. W drugiej części książki znajduje się trzydzieści przepisów, głównie wegetariańskich – często na dania bezglutenowe – podzielonych według pór roku, żeby było łatwiej i praktyczniej. W każdej porze roku któryś z narządów pozostaje osłabiony, w związku z czym należy tak się wspomagać odpowiednim pożywieniem, by zapewnić krążenie energii w całym organizmie. Natura jest bardzo mądra i produkty żywnościowe, które są dostępne w określonych porach roku, powinny właśnie wtedy być spożywane.
O książce:
Tytuł: Beauty&Food
Autor: Émilie Hébert
Wydawnictwo: MUZA SA
Premiera: 12.04. 2017
Cena: 29,90zł