Składniki:
- białko, 2 sztuki
- cukier brzozowy, 125 g do bezy i 1 łyżka do twarożku
- naturalne kakao, 1 czubata łyżka
- ser biały chudy, 120 g
- jogurt naturalny, 4 łyżki
- otarta skórka z limonki, pół łyżki
Sposób przygotowania:
- 125 g cukru dokładnie mielimy w młynku.
- Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym delikatnie dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Po dodanie cukru piana powinna być gładka.
- Następnie powoli dodajemy kakao, aż dokładnie wymieszamy je z całą pianą.
- Tak przygotowaną pianę wyciskamy za pomocą rękawa lub wykładamy łyżką na papier do pieczenia.
- Między bezami ostawiamy trochę miejsca, ponieważ delikatnie wyrosną.
- Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 110 ˚C i pieczemy przez 50 min.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezom wystygnąć.
- Twaróg mielimy z jogurtem i cukrem do uzyskania kremowej konsystencji i dokładnie mieszamy ze skórką limonki.
- Bezy po przestygnięciu przekrawamy na pół i smarujemy je w środku twarożkiem.
- Złożone bezy wykładamy na talerz.