Jak wzmocnić włosy na wiosnę?

Po trudnym okresie zimowym odpowiednia dieta i właściwa pielęgnacja to bardzo ważne elementy, na które należy zwrócić uwagę. Szczególnie na wiosnę powinniśmy zadbać o przywrócenie witalności włosom. Oto kilka wskazówek na co powinniśmy zrobić.

Jak wzmocnić włosy na wiosnę?
Jak wzmocnić włosy na wiosnę?

Aby przywrócić włosom blask po zimie wartko zastosować kilka etapów pielęgnacji. Włosy będą dobrze wyglądać jeśli dostarczymy im odpowiednich składników odżywczych, właściwe oczyścimy skórę i zastosujemy odpowiednie preparaty pielęgnacyjne. Kondycja naszych włosów jest efektem działań wielu czynników, dotyczących zarówno zewnętrznej pielęgnacji począwszy od wyboru odpowiedniego szamponu, aż po stosowanie właściwej diety i suplementacji.

Odżywianie włosów należy zacząć od cebulki

Cebulki są jedynym żywym elementem włosów. Tylko tam przyswajane są substancje odżywcze i wbudowywane w strukturę włosa. Ta część również odpowiada za ich porost. Cebulka włosa zbudowana jest z białka zwanego keratyną, która składa się z aminokwasów takich jak arginina, cytrulina i ornityna. Aby włosy zdrowo rosły konieczna jest obecność każdego z nich. Jeśli brakuje jakiegoś elementu budulca następuje zatrzymanie porostu. Właściwe odżywienie cebulek włosów powinniśmy zacząć od dostarczenia im składników odżywczych. Najlepszym rozwiązaniem będzie zaczerpnięcie ich z naturalnych źródeł takich jak np: nabiał mięso, czy ryby. Wymienione produkty dostarcząją pełnowartościowego białka, które zbudowane jest z aminokwasów. Te zaś małe cząstki stanowią budulec dla keratyny będącej ważną substancją struktury włosa.

Zregeneruj łodygi włosów

Łodyga składa się z warstwy korowej i osłonki. Stanowi zewnętrzną część włosa i przypomina kształtem rurkę zbudowaną z nachodzących na siebie komórek zwanych łuskami. Kiedy włos jest zdrowy łuski przylegają do siebie dzięki spoiwu i ceramidom, zapewniając włosom ochronę przed utratą wilgoci i czynnikami zewnętrznymi. Aby zadbać o łodygę włosa oprócz właściwej diety warto zastosować kuracje odżywcze i witaminowe.

,,W domowym zaciszu ważne jest aby dostarczyć włosom antyoksydantów, a także aminokwasów i minerałów. Szczególnie miedzi, cynku i żelaza. W gabinetowych kuracjach anti – aging można wykorzystać puder z japońskiej, czarnej perły, puder diamentowy oraz ekstrakt z zielonego kawioru. Są bogate są w substancje odżywcze i głęboko regenerujące.” – wyjaśnia Anna Mackojć, trycholog z Instytutu Trychlogii.

Zdrowe włosy to zdrowa skóra głowy!

Dbając o włosy powinniśmy również  zwrócić uwagę na skórę głowy. Ważne w tym etapie pielęgnacji jest najpierw właściwe oczyszczenie. Ma ono na celu pobudzenie krążenia tak, aby przygotować skórę do aplikacji indywidualnych preparatów. Stosowanie peelingu zapewnia redukcję zrogowaciałego naskórka, eliminację grudek łojowych oraz dotlenienia skórę głowy, a następnie ułatwia dotarcie odpowiednim składnikom do wnętrza skóry.

,,Zdrowe i piękne włosy są wytworem czystej, zrównoważonej skóry głowy, a dokładnie jej naskórka. Skóra w procesie fizjologicznym wytwarza ochronny film, zwany płaszczem hydrolipidowym. Różne dolegliwości skóry głowy mogą powodować obecność grubych warstw martwego, złuszczonego naskórka i zalegającego łoju. W efekcie mogą wytwarzać się czopy łojowe, które zamykają ujścia mieszków włosowych. Z wyhodowanej w ten sposób warstwy łojowo-rogowej powstaje bariera ograniczająca dostęp aktywnym składnikom, które są stosowane w preparatach pielęgnacyjnych i leczniczych.” – wyjaśnia Anna Mackojć, trycholog z Instytutu Trychlogii.

Wystaw włosy na słońce

Wypadanie włosów po zimie w większości przypadków spowodowane jest niedoborami witamin i minerałów takich ja żelazo, ferrytyna czy witamina D3. Przyczyną tego jest zmiana diety i brak typowego dla zimy małego nasłonecznienia.  Ponieważ nie ma lepszego źródła witaminy D niż słońce powinniśmy szczególnie zadbać o chwilę ekspozycji na promienie słoneczne aby utrzymać prawidłowy poziom i zadbać o profilaktykę zdrowotną. Witaminę D można pozyskać równie za pomocą diety. Warto spożywać takie produkty jak np.: ryby, mleko, jaja, sery żółty, wątroby czy oleje roślinne, które mają duże znaczenie dla organizmu.