Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami – zdrowe i smaczne pomidory z puszki

We Włoszech uprawia się około 300 odmian pomidorów. To kraj, w którym są one jednym z najpopularniejszych składników, zaraz obok oliwy, ziół oraz serów. Włosi podają je na przeróżne sposoby – doskonale smakują zarówno w towarzystwie makaronów, jak i jako baza pożywnych zup. Aby szybko przygotować danie z ich udziałem, najlepiej wykorzystać pomidory z puszki. Co ciekawe, to jedne z warzyw, które po obróbce termicznej stają się jeszcze zdrowsze.

Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami
Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami

Zdrowo

Świeże pomidory są z pewnością bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy jest na nie sezon. Równie dobre, a co ciekawe zdrowsze, są te podawane prosto z puszki. To jedno z warzyw, któremu obróbka termiczna sprzyja, a nie szkodzi. Pomidory pod wpływem gotowania, duszenia oraz smażenia wytwarzają bowiem składnik o nazwie likopen, który pozytywnie wpływa na procesy przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe.

Smacznie

Ogromną zaletą pomidorów z puszki jest także długi termin ważności, wygodne opakowanie oraz dostępność. W tej formie również idealnie sprawdzają się w przepisach kuchni włoskiej. Dzięki nim możemy przyrządzić pyszny krem pomidorowy czy sosy do makaronów lub zapiekanek. Pomidory z puszki powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni.

Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki (np. marki Sandra)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól oraz pieprz
  • świeża pietruszka
  • pieczywo

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. W dużym naczyniu gotujemy bulion z warzywami, aż do momentu wrzenia. Następnie dodajemy do niego zawartość patelni i pomidory z puszki. W momencie, gdy warzywa w garnku będą już miękkie to całość blendujemy. Następnie na blachę z piekarnika wykładamy drobno pokrojone kawałki pieczywa i zapiekamy je, aż do momentu gdy się zarumienią i będą chrupiące. Krem pomidorowy podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną pietruszką, a wierzch posypujemy garścią grzanek.

Smacznego! 🙂