Zdrowo
Świeże pomidory są z pewnością bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy jest na nie sezon. Równie dobre, a co ciekawe zdrowsze, są te podawane prosto z puszki. To jedno z warzyw, któremu obróbka termiczna sprzyja, a nie szkodzi. Pomidory pod wpływem gotowania, duszenia oraz smażenia wytwarzają bowiem składnik o nazwie likopen, który pozytywnie wpływa na procesy przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe.
Smacznie
Ogromną zaletą pomidorów z puszki jest także długi termin ważności, wygodne opakowanie oraz dostępność. W tej formie również idealnie sprawdzają się w przepisach kuchni włoskiej. Dzięki nim możemy przyrządzić pyszny krem pomidorowy czy sosy do makaronów lub zapiekanek. Pomidory z puszki powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni.
Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami
Składniki:
- 2 puszki pomidorów bez skórki (np. marki Sandra)
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól oraz pieprz
- świeża pietruszka
- pieczywo
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. W dużym naczyniu gotujemy bulion z warzywami, aż do momentu wrzenia. Następnie dodajemy do niego zawartość patelni i pomidory z puszki. W momencie, gdy warzywa w garnku będą już miękkie to całość blendujemy. Następnie na blachę z piekarnika wykładamy drobno pokrojone kawałki pieczywa i zapiekamy je, aż do momentu gdy się zarumienią i będą chrupiące. Krem pomidorowy podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną pietruszką, a wierzch posypujemy garścią grzanek.