Na początku warto zaznaczyć, że do spożycia nie są przeznaczone owoce kasztanowców mijanych po drodze w trakcie jesiennych wędrówek. Za to bez obaw możemy sięgać po ich dalekich kuzynów, czyli orzechy kasztana jadalnego. To osiągające nawet do 35 metrów wysokości drzewo z rodziny bukowatych co roku obdarowuje niezliczoną ilością przepysznych owoców, z których można przyrządzić potrawy na rodzinny stół. Mimo tego obecnie kasztany jadalne są produktem niedocenianym, kojarzonym z wykwintną i często przekombinowaną kuchnią. Nic bardziej mylnego! Na pierwszy ogień szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca przygotować zupę z gotowanych kasztanów.
Zupa z gotowanych kasztanów
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 400 g kasztanów jadalnych
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szczypta Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr
- 1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania:
- Margarynę roztop w rondelku. Podsmaż lekko warzywa pokrojone na małe kawałki.
- Następnie dodaj jadalne kasztany. Pamiętaj, aby zostawić kilka sztuk do dekoracji.
- Wszystkie składniki zalej litrem wody. Potem wrzuć bulionetkę i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut.
- Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- Danie dopraw do smaku. Posyp zupę pokruszonymi kasztanami.
- Krem z kasztanów warto serwować z chrupiącymi grzankami.
Prosto i smacznie!