Kto to taki? Kasztaniaki! Czyli zupa z kasztanów

Kasztany znane są nam już od najmłodszych lat - czy to z jesiennych spacerów po parku, czy z zajęć plastyki. Kojarzone bardziej z francuską niż polską kuchnią, dziś pewnym krokiem wtaczają się na nasze stoły. Czas rozpocząć kasztanową rewolucję!

 Na początku warto zaznaczyć, że do spożycia nie są przeznaczone owoce kasztanowców mijanych po drodze w trakcie jesiennych wędrówek. Za to bez obaw możemy sięgać po ich dalekich kuzynów, czyli orzechy kasztana jadalnego. To osiągające nawet do 35 metrów wysokości drzewo z rodziny bukowatych co roku obdarowuje niezliczoną ilością przepysznych owoców, z których można przyrządzić potrawy na rodzinny stół. Mimo tego obecnie kasztany jadalne są produktem niedocenianym, kojarzonym z wykwintną i często przekombinowaną kuchnią. Nic bardziej mylnego! Na pierwszy ogień szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca przygotować zupę z gotowanych kasztanów.

Zupa z gotowanych kasztanów

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 400 g kasztanów jadalnych
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorr
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr
  • 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztop w rondelku. Podsmaż lekko warzywa pokrojone na małe kawałki.
  2. Następnie dodaj jadalne kasztany. Pamiętaj, aby zostawić kilka sztuk do dekoracji.
  3. Wszystkie składniki zalej litrem wody. Potem wrzuć bulionetkę i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut.
  4. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  5. Danie dopraw do smaku. Posyp zupę pokruszonymi kasztanami.
  6. Krem z kasztanów warto serwować z chrupiącymi grzankami.

Prosto i smacznie!