DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego „jedzenia śmieciowego” diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie – to jest teraz w modzie.

Poznaj 5 przepisów dla sportowca, diabetyka, alergika i celiaka

0
Chrupiące płatki z dodatkiem owoców i bakalii to uniwersalna mieszanka dla wszystkich, nawet dla osób na restrykcyjnych dietach. Musli może jednak także służyć konkretnym celom dietetycznym. Sekret tkwi w umiejętnym dobieraniu składników.Kiedy musimy odmawiać...

Norwedzy mówią nie kwasom tłuszczowym trans – a jak mogą się przed nimi bronić...

1
W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W  świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach...

Jednodniowy czy z dłuższym terminem przydatności? Każdy sok jest równy!

0
A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i...

Jak ograniczyć spożycie cukru?

0
Czytaj więcej… etykiet! W 2016 niech to będzie twoja podstawowa lektura. Nie wkładaj do koszyka żadnych produktów, w których składzie cukier zajmuje jedno z pierwszych trzech miejsc. Kolejność składników oddaje ich proporcjonalną zawartość w...

Noworoczne odchudzanie krok po kroku

0
Badania wykazują, że najpopularniejszym postanowieniem czynionym 1 stycznia jest utrata wagi. Niestety, aż 75% z nas porzuca ambitne zamierzenia już w przeciągu pierwszego tygodnia. O tym, jak ulotne są noworoczne postanowienia, przekonał się niemal...

Nastolatki i dieta, czyli czy powinniśmy odchudzać nasze dzieci

0
Jak wynika z badania HBSC koordynowanego przez Instytut Matki i Dziecka(1), odsetek młodych osób z rozpoznaniem nadwagi i otyłości zmniejszył się w porównaniu z rezultatami tego samego badania sprzed czterech lat.Według aktualnej analizy HBSC,...

Przygotuj się na sezon zimowy. Witaminy, które poprawią kondycję skóry

0
W trakcie sezonu zimowego skóra jest narażona na negatywne działanie rozmaitych czynników zewnętrznych. Największym zagrożeniem są wysokie amplitudy temperatur, które sprawiają, że staje się ona sucha i podrażniona. W jaki sposób przygotować skórę do...

Właściwości granatu, o których nie masz pojęcia

2
Lista cudownych właściwości granatu zdaje się nie mieć końca. Granat nie bez powodu nazywany jest rajskim owocem, a także eliksirem życia i zdrowia.  Wśród roślin spożywanych przez człowieka, to właśnie on zawiera najwięcej antyutleniaczy, odpowiedzialnych...

Co piąty uczeń w Polsce ma nadwagę. Kto jest temu winien?

0
– Rodzice powinni uczyć dzieci, jak czytać etykiety na opakowaniach, żeby wiedziały, jaki jest skład danego produktu. Przykładowo, jeśli dziecko wybiera w sklepie wodę truskawkową, to myśli, że jest to zwykła woda i będzie tak samo...

Wieczorne objadanie się może być niebezpieczne?

0
- Zapominamy o jedzeniu śniadań. Są one bardzo ważne. To jest podstawowy posiłek w ciągu dnia, który zapewnia nam dużo energii.Nasz mózg lepiej pracuje, mamy lepszą pamięć, koncentrację, jesteśmy bardziej wydajni w pracy, poziom...

Wartościowe śniadanie to podstawa – jak dobrze zacząć dzień?

0
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, przez co pozwala osiągać...

24 października obchodzimy Światowy Dzień Walki z Otyłością

0
Ten dzień wyraźnie zaznacza potrzebę mówienia o problemie otyłości oraz jej przyczynach. – Światowy Dzień Walki z Otyłością jest bardzo dobrym momentem, by podkreślić, że nadprogramowe kilogramy to dziś problem cywilizacyjny, na który w...

Kto ma większą nadwagę – kobiety czy mężczyźni?

0
Już 24 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Walki z Otyłością. Problem dodatkowych kilogramów dotyczy aż 61% mężczyzn i 42% kobiet w Polsce, co stanowi 51% populacji całego kraju(2)! Otyłość to nie tylko problem estetyczny,...

Znana aktorka została wegetarianką. Dlaczego?

0
Katarzyna Bujakiewicz znana jest z zamiłowania do zdrowego stylu życia. Decyzja o przejściu na dietę wegetariańską nie wynikała jednak z chęci zdrowego odżywiania. Aktorka twierdzi, że kierowały nią wyłącznie względy etyczne.– Produkcja mięsa jest za duża. Kiedyś jedliśmy...

Makaron podstawą zbilansowanej diety

0
Prosty do przygotowania, niskokaloryczny, a przede wszystkim niedrogi, stanowi idealny składnik naszej diety – przekonuje Anna Różyk - dietetyk współpracująca z marką Lubella. Jakość przede wszystkim Kupując makaron w sklepie powinniśmy zapoznać się z informacjami na...

Ciekawe tematy

Uroda

Aminokwasy do zadań specjalnych – ujędrnienie problematycznych partii ciała

0
Problem dotyczy wielu kobiet, dlatego włoskie laboratorium farmaceutyczne wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom stworzyło unikalny preparat do iniekcji z opatentowaną formułą HY6AA zawierającą 6 aminokwasów,...

Polecane