Zimowe śniadanie na medal!
Podczas zimowych szaleństw organizm będzie potrzebować jednak więcej energii niż zazwyczaj. Korzystnie jest zadbać o nią już podczas śniadania. Jak je prawidłowo skomponować? Na to pytanie odpowiadają eksperci kampanii "Poznaj się na tłuszczach!".Zastrzyk energii...
Tłusty czwartek – kilka wskazówek eksperta
Dlatego zanim sięgniemy po kolejną porcję tłusto-czwartkowych przekąsek, warto wiedzieć:
Ile kalorii spożywamy z jednym pączkiem i innymi tego typu przekąskami?
Jakie tłuszcze dostarczamy do organizmu wraz z pączkiem?
Na jakich tłuszczach powinniśmy je smażyć?
Na ile pączków...
Moda na surowe jedzenie – dieta raw food
Pierwsze wzmianki na jej temat znajdziemy w notatkach, pochodzących z końca XIX wieku, szwajcarskiego doktora medycyny Maximiliana Bircher-Bennera. Dzisiaj dieta raw ma coraz więcej swoich zwolenników, również w Polsce. Na czym dokładnie polega? Czy...
Indeks glikemiczny – czy warto go znać
Parametr ten określa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów, ale w postaci czystej glukozy. Czy warto zaprzyjaźnić się...
Poznaj 5 przepisów dla sportowca, diabetyka, alergika i celiaka
Chrupiące płatki z dodatkiem owoców i bakalii to uniwersalna mieszanka dla wszystkich, nawet dla osób na restrykcyjnych dietach. Musli może jednak także służyć konkretnym celom dietetycznym. Sekret tkwi w umiejętnym dobieraniu składników.Kiedy musimy odmawiać...
Norwedzy mówią nie kwasom tłuszczowym trans – a jak mogą się przed nimi bronić...
W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach...
Jednodniowy czy z dłuższym terminem przydatności? Każdy sok jest równy!
A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i...
Jak ograniczyć spożycie cukru?
Czytaj więcej… etykiet! W 2016 niech to będzie twoja podstawowa lektura. Nie wkładaj do koszyka żadnych produktów, w których składzie cukier zajmuje jedno z pierwszych trzech miejsc. Kolejność składników oddaje ich proporcjonalną zawartość w...
Noworoczne odchudzanie krok po kroku
Badania wykazują, że najpopularniejszym postanowieniem czynionym 1 stycznia jest utrata wagi. Niestety, aż 75% z nas porzuca ambitne zamierzenia już w przeciągu pierwszego tygodnia. O tym, jak ulotne są noworoczne postanowienia, przekonał się niemal...
Nastolatki i dieta, czyli czy powinniśmy odchudzać nasze dzieci
Jak wynika z badania HBSC koordynowanego przez Instytut Matki i Dziecka(1), odsetek młodych osób z rozpoznaniem nadwagi i otyłości zmniejszył się w porównaniu z rezultatami tego samego badania sprzed czterech lat.Według aktualnej analizy HBSC,...
Przygotuj się na sezon zimowy. Witaminy, które poprawią kondycję skóry
W trakcie sezonu zimowego skóra jest narażona na negatywne działanie rozmaitych czynników zewnętrznych. Największym zagrożeniem są wysokie amplitudy temperatur, które sprawiają, że staje się ona sucha i podrażniona. W jaki sposób przygotować skórę do...
Właściwości granatu, o których nie masz pojęcia
Lista cudownych właściwości granatu zdaje się nie mieć końca. Granat nie bez powodu nazywany jest rajskim owocem, a także eliksirem życia i zdrowia. Wśród roślin spożywanych przez człowieka, to właśnie on zawiera najwięcej antyutleniaczy, odpowiedzialnych...
Co piąty uczeń w Polsce ma nadwagę. Kto jest temu winien?
– Rodzice powinni uczyć dzieci, jak czytać etykiety na opakowaniach, żeby wiedziały, jaki jest skład danego produktu. Przykładowo, jeśli dziecko wybiera w sklepie wodę truskawkową, to myśli, że jest to zwykła woda i będzie tak samo...
Wieczorne objadanie się może być niebezpieczne?
- Zapominamy o jedzeniu śniadań. Są one bardzo ważne. To jest podstawowy posiłek w ciągu dnia, który zapewnia nam dużo energii.Nasz mózg lepiej pracuje, mamy lepszą pamięć, koncentrację, jesteśmy bardziej wydajni w pracy, poziom...
Wartościowe śniadanie to podstawa – jak dobrze zacząć dzień?
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie
4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie
śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, przez co pozwala osiągać...