DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego „jedzenia śmieciowego” diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie – to jest teraz w modzie.

Zimowe śniadanie na medal!

0
Podczas zimowych szaleństw organizm będzie potrzebować jednak więcej energii niż zazwyczaj. Korzystnie jest zadbać o nią już podczas śniadania. Jak je prawidłowo skomponować? Na to pytanie odpowiadają eksperci kampanii "Poznaj się na tłuszczach!".Zastrzyk energii...

Tłusty czwartek – kilka wskazówek eksperta

0
Dlatego zanim sięgniemy po kolejną porcję tłusto-czwartkowych przekąsek, warto wiedzieć: Ile kalorii spożywamy z jednym pączkiem i innymi tego typu przekąskami? Jakie tłuszcze dostarczamy do organizmu wraz z pączkiem? Na jakich tłuszczach powinniśmy je smażyć? Na ile pączków...

Moda na surowe jedzenie – dieta raw food

1
Pierwsze wzmianki na jej temat znajdziemy w notatkach, pochodzących z końca XIX wieku, szwajcarskiego doktora medycyny Maximiliana Bircher-Bennera. Dzisiaj dieta raw ma coraz więcej swoich zwolenników, również w Polsce. Na czym dokładnie polega?  Czy...

Indeks glikemiczny – czy warto go znać

0
 Parametr ten określa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów, ale w postaci czystej glukozy. Czy warto zaprzyjaźnić się...

Poznaj 5 przepisów dla sportowca, diabetyka, alergika i celiaka

0
Chrupiące płatki z dodatkiem owoców i bakalii to uniwersalna mieszanka dla wszystkich, nawet dla osób na restrykcyjnych dietach. Musli może jednak także służyć konkretnym celom dietetycznym. Sekret tkwi w umiejętnym dobieraniu składników.Kiedy musimy odmawiać...

Norwedzy mówią nie kwasom tłuszczowym trans – a jak mogą się przed nimi bronić...

1
W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W  świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach...

Jednodniowy czy z dłuższym terminem przydatności? Każdy sok jest równy!

0
A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i...

Jak ograniczyć spożycie cukru?

0
Czytaj więcej… etykiet! W 2016 niech to będzie twoja podstawowa lektura. Nie wkładaj do koszyka żadnych produktów, w których składzie cukier zajmuje jedno z pierwszych trzech miejsc. Kolejność składników oddaje ich proporcjonalną zawartość w...

Noworoczne odchudzanie krok po kroku

0
Badania wykazują, że najpopularniejszym postanowieniem czynionym 1 stycznia jest utrata wagi. Niestety, aż 75% z nas porzuca ambitne zamierzenia już w przeciągu pierwszego tygodnia. O tym, jak ulotne są noworoczne postanowienia, przekonał się niemal...

Nastolatki i dieta, czyli czy powinniśmy odchudzać nasze dzieci

0
Jak wynika z badania HBSC koordynowanego przez Instytut Matki i Dziecka(1), odsetek młodych osób z rozpoznaniem nadwagi i otyłości zmniejszył się w porównaniu z rezultatami tego samego badania sprzed czterech lat.Według aktualnej analizy HBSC,...

Przygotuj się na sezon zimowy. Witaminy, które poprawią kondycję skóry

0
W trakcie sezonu zimowego skóra jest narażona na negatywne działanie rozmaitych czynników zewnętrznych. Największym zagrożeniem są wysokie amplitudy temperatur, które sprawiają, że staje się ona sucha i podrażniona. W jaki sposób przygotować skórę do...

Właściwości granatu, o których nie masz pojęcia

2
Lista cudownych właściwości granatu zdaje się nie mieć końca. Granat nie bez powodu nazywany jest rajskim owocem, a także eliksirem życia i zdrowia.  Wśród roślin spożywanych przez człowieka, to właśnie on zawiera najwięcej antyutleniaczy, odpowiedzialnych...

Co piąty uczeń w Polsce ma nadwagę. Kto jest temu winien?

0
– Rodzice powinni uczyć dzieci, jak czytać etykiety na opakowaniach, żeby wiedziały, jaki jest skład danego produktu. Przykładowo, jeśli dziecko wybiera w sklepie wodę truskawkową, to myśli, że jest to zwykła woda i będzie tak samo...

Wieczorne objadanie się może być niebezpieczne?

0
- Zapominamy o jedzeniu śniadań. Są one bardzo ważne. To jest podstawowy posiłek w ciągu dnia, który zapewnia nam dużo energii.Nasz mózg lepiej pracuje, mamy lepszą pamięć, koncentrację, jesteśmy bardziej wydajni w pracy, poziom...

Wartościowe śniadanie to podstawa – jak dobrze zacząć dzień?

0
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, przez co pozwala osiągać...

Ciekawe tematy

Uroda

Oczyszczanie, które działa od UZDROVISCO!

0
Mycie twarzy wydaje się najprostszą czynnością na świecie – przecież robimy to codziennie! Ale czy na pewno wykonujemy to dobrze? Czy bierzemy pod uwagę...

Polecane