Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) jest pnączem, które choć znane od wieków i cenione ze względu na walory ozdobne, nie było dotąd powszechnie uprawiane w celach spożywczych. Owocem aktinidii jest jagoda, której miąższ przypomina popularne kiwi – w przeciwieństwie jednak do niego wyróżnia się gładką, cienką i jadalną skórką. Owoc można od razu włożyć do ust i zjeść, tak jak maliny lub porzeczki.
Wystarczy wziąć i schrupać
Minikiwi nie wymaga obierania ani krojenia, nie pozostawia także plam. Ten niewielki, słodko-kwaśny i niskokaloryczny owoc (tylko 52 kcal w 100 g) jest idealną przekąską dla dzieci, młodzieży, seniorów oraz osób prowadzących aktywny tryb życia. Wystarczy spakować poręczne opakowanie do torebki lub pudełka na drugie śniadanie, aby cieszyć się smakiem minikiwi w ciągu dnia. Po owoc warto także sięgnąć tuż przed treningiem lub gdy potrzebujemy zastrzyku energii.
Owoc do zadań specjalnych
Minikiwi zawiera dużo witaminy C (52,5 mg w 100 g, co stanowi 87,5% ZDS), która stymuluje układ odpornościowy, a także witaminy E (5,28 mg w 100 g, co stanowi 44% ZDS) będącej jednym z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. To również cenne źródło błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, a także odgrywa istotną rolę w zapobieganiu otyłości oraz profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 oraz chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. W jagodach aktinidii znajdziemy też potas, magnez, fosfor oraz wapń – główny budulec kości, zalecany w dużych dawkach dzieciom i osobom w podeszłym wieku.
W kulinarnej odsłonie
Minikiwi można wykorzystać do przygotowania oryginalnych i lekkich dań. Wystarczy tylko kilka składników i parę minut, aby stworzyć zdrową sałatkę, którą można zabrać do biura lub do szkoły. Owoc doskonale sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, deserów, przystawek oraz dań głównych – za każdym razem wnosząc do klasycznych przepisów egzotyczną atmosferę, słodycz oraz oryginalność.