W czerwcu na talerzu – 5 produktów polecanych przez dietetyka

Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce.

5 produktow zywieniowych
W czerwcu na talerzu – 5 produktów polecanych przez dietetyka. Viktoria Sav

O tym, które z nich są najcenniejsze dla zdrowia i pomogą zadbać o szczupłą sylwetkę mówi Joanna Sobczak, dietetyk Naturhouse.

Truskawki na diecie

Uwielbiamy truskawki za ich zapach, smak i wygląd. Jednak przede wszystkim warto je
docenić za liczne walory prozdrowotne. To bowiem prawdziwy skarb na talerzu. – Zawierają
mnóstwo witaminy C, więcej nawet niż cytrusy, a także szereg witamin z grupy B w tym B1,
B2 oraz witaminę PP. Truskawki są nieocenionym źródłem mikro i makroelementów –
wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz manganu. Znane są też z właściwości antynowotworowych z uwagi na obecność kwasu elagowego, bakteriobójczych – dzięki
fitocydom oraz dietetycznych, ponieważ 100 gram truskawek to tylko 35 kcal. Dodatkowo, z uwagi na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych, usprawniają pracę jelit – mówi
Joanna Sobczak, dietetyk z Naturhouse. To jednak nie wszystko! Truskawki mają w swoim
składzie m.in.: bromelinę – enzym ułatwiający spalania tłuszczów i węglowodanów, fruktozę
oraz bardzo dużą ilość wody, która przyczynia się do oczyszczenia organizmu.

Szparagi dla przyszłych mam

W czerwcu wśród warzyw zdecydowanie królują szparagi. Są one cennym urozmaiceniem
diety z uwagi na zawartość witamin A i C, potasu, błonnika oraz kwasu foliowego, który
pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia i
jest szczególnie zalecany kobietom planującym zajść w ciąże. Szparagi zawierają również
duże ilości białka – glutationu, pomocnego w profilaktyce chorób nowotworowych i Alzheimera. W zielonych łodyżkach znajduje się inulina należąca do grupy węglowodanów,
niezbędna do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, które pozytywnie
wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Rabarbar pokona chęć podjadania

Jego smak znamy od dzieciństwa, ale nie wszyscy wiedzą, jak wiele ma  właściwości prozdrowotnych. – Rabarbar wyróżnia się wysoką zawartością składników mineralnych –
manganu, wapnia, potasu oraz witamin C i K. Ma działanie antyoksydacyjnie oraz antyalergiczne. Polecany jest kobietom w okresie menopauzy, ponieważ zawarta w nim
rapontycyna wywołuje działanie podobne do żeńskich hormonów. Rabarbar powinien się
także znaleźć w letnim menu osób dbających o zgrabną sylwetkę. 100 gram rośliny to
zaledwie 21 kcal oraz duża dawka błonnika, stabilizującego poziom glukozy we krwi i
zapewniającego uczucie sytości – zapewnia specjalista

Botwinka dla urody

Równie zdrowa i niskokaloryczna jest botwinka, czyli młode liście oraz korzeń buraka
ćwikłowego. – Wykorzystywana do zup lub sałatek kryje w sobie wiele cennych składników – m.in.: duże ilości żelaza, witamin i minerałów. Pomaga w koncentracji, uspokaja nerwy, a
także chłodzi organizm, dlatego tak często sięgamy po nią w czasie upałów. Botwina usprawnia procesy trawienia, wspomaga pracę wątroby i jest doskonałym sposobem na
nieprzyjemną zgagę. Ponadto zwalcza wolne rodniki, poprawia kondycję cery oraz opóźnia
procesy starzenia – wylicza Joanna Sobczak.

Kalarepa

W sezonie letnim warto do menu włączyć także niskokaloryczną kalarepę. Podobnie jak
większość warzyw kapustnych zawiera izotiocyjany i indole, pomocne w profilaktyce chorób
nowotworowych. – Oprócz wielu witamin i składników mineralnych kalarepa dostarcza
również luteinę, która korzystanie wpływa na prawidłowy proces widzenia. Liście tego
warzywa przyczyniają się z kolei do oczyszczenia organizmu i zahamowania stanów
zapalnych – zauważa dietetyk Naturhouse.

Znając właściwości sezonowych warzyw i owoców, łatwiej nam przygotowywać posiłki, które są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim cenne dla naszego zdrowia oraz samopoczucia.