Margaryna czy masło? Co jest zdrowsze?

Rodzaj tłuszczu znajdującego się w maśle i margarynie jest czynnikiem decydującym o tym, co je wyróżnia. Co zatem wybrać?

Margaryna czy masło? Co jest zdrowsze?
Margaryna czy masło? Co jest zdrowsze?

Margaryna i masło – czym się różnią?

  • Masło

Masło to produkt mleczny wytwarzany z ubijanego mleka lub śmietany. Proces ubijania oddziela tłuszcz maślany (ciała stałe) od maślanki (płynu). Najczęściej kupowane przez nas masło powstaje z mleka krowiego, choć dostępne są również inne odmiany – z mleka owczego, koziego, jaka czy bawolego.
Chociaż masło ma zazwyczaj bladożółty kolor, może mieć barwę od białego do ciemnożółtego, w zależności od diety zwierzęcia. A ponieważ masło składa się z jednego składnika, można je zrobić w domu. Używane jest głównie jako tłuszcz do smażenia, smarowidło lub składnik sosów, ciast i wypieków. Jako skoncentrowane źródło tłuszczu mlecznego, masło składa się głównie z tłuszczów nasyconych.

  • Margaryna

Margaryna ma smak i wygląd podobny do masła. Jest ona często zalecana jako zdrowy dla serca zamiennik masła. Ponieważ głównym składnikiem margaryny jest olej roślinny, nie zawiera cholesterolu i tłuszczów nasyconych  występujących w maśle i ma wyższy procent tłuszczów wielonienasyconych i
jednonienasyconych. Może jednak zawierać tłuszcze trans — chociaż wiele marek zmniejszyło lub całkowicie wyeliminowało go z listy składników.

Co jest lepsze? – masło czy margaryna?

Rodzaj tłuszczu znajdującego się w maśle i margarynie jest czynnikiem decydującym o tym, co je wyróżnia. Podczas gdy masło pochodzi z tłuszczu zwierzęcego, margaryna jest wytwarzana z oleju roślinnego. Ta różnica ma wpływ na smak, konsystencję i wartości odżywcze.
Problemem dla wielu osób również może być zawartość cholesterolu w maśle. Tylko produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol. Większość margaryn zawiera niewiele lub nie zawiera wcale cholesterolu, podczas gdy masło zawiera jego znaczną ilość, która przy regularnym spożyciu może negatywnie wpływać na prawidłową pracę całego układu krwionośnego.
Niektórzy ludzie mogą potrzebować diety kontrolującej poziom cholesterolu w celu leczenia chorób serca lub hipercholesterolemii. Osoby, które muszą spożywać mniej cholesterolu, mogą odnieść widoczne korzyści ze zmiany masła na margarynę.

 

Jarrow Formulas. Olej MCT 591ml

Obalamy mity na temat margaryny

Kiedy wiele badań wykazało, że masło nie jest zdrowe ze względu na zawartość „złych” tłuszczów nasyconych, naukowcy zajmujący się żywnością pracowali nad stworzeniem margaryny z olejów roślinnych, które uznali za zdrowsze. Margaryny z uwagi na to, że produkowane są wyłącznie z produktów roślinnych, pozbawione są nasyconych kwasów tłuszczowych.
Jest to korzystne dla zdrowia, jednak proces produkcji margaryny znany jest jako uwodornienie, którego skutkiem jest obecność równie szkodliwych tłuszczów trans.

Jak powstaje margaryna?

Badania wykazały, że tłuszcze trans – które zawiera margaryna – podnoszą poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), czyli „złego” cholesterolu, a obniżają poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), czyli „dobrego” cholesterolu.
Z tego powodu margaryna zyskała reputację produktu zawierającego zbiór szkodliwych substancji chemicznych. Ponieważ oleje roślinne są płynne w temperaturze pokojowej, naukowcy zajmujący się żywnością zmieniają ich strukturę chemiczną, aby stały się stałe jak masło. W ciągu ostatnich kilku dekad do tego celu wykorzystywano proces uwodornienia.
Proces ten zwiększa zawartość tłuszczów nasyconych w oleju, ale jako produkt uboczny powstają niezdrowe tłuszcze trans. Jednak naukowcy wyszli temu naprzeciw i opracowali znacznie lepszy proces utwardzania tłuszczów roślinnych.
Nowszy proces zwany interesteryzacją osiąga podobne rezultaty bez tworzenia tłuszczów trans. Oprócz uwodornionych lub estryfikowanych olejów roślinnych, nowoczesna margaryna może zawierać kilka dodatków do żywności, w tym emulgatory i barwniki.

Czy margaryna zawiera tłuszcze trans?

Obecnie producenci w znacznym stopniu wyeliminowali tłuszcze trans produkowane przez człowieka z zapasów żywności. Nastąpiło to po tym, jak Food and Drug Administration (FDA) orzekła w 2015, że producenci powinni stopniowo wycofywać je z produktów w ciągu kolejnych 5 lat.
Na ten moment w sklepach możemy znaleźć produkty o różnej zawartości tłuszczów trans. W celu zakupu najlepszej margaryny warto sprawdzać etykiety. Producenci mają obowiązek podawania szczegółowych składów produktów.
Na sklepowych półkach z łatwością możemy znaleźć margaryny, które będą zawierały śladowe ilości szkodliwych tłuszczów trans i pozwolą na zdrową eliminację tłuszczów nasyconych z codziennej diety.
Zdrowe tłuszcze dostępne są w sklepie StrefaMocy.pl – https://strefamocy.pl/pl/229-zdrowe-t%C5%82uszcze

Autor: Katarzyna Szafraniec