Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Aromatyczne masło we włoskim klimacie świetnie sprawdzi się jako drobna przekąska!

Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Thermomix ® po raz drugi otrzymał tytuł Superbrands Polska – wyróżnienie w najważniejszym badaniu konsumenckim w Polsce. Z tej okazji wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni i nowoczesnego stylu życia przedstawiamy przepis, który podbił serca i kuchnie miłośników gotowania.

Składniki:

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3- centymetrowe kawałki
  • 10 świeżych liści bazylii
  • 50 g odsączonych suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki

Sposób przygotowania:

Jeśli posiadasz urządzenie Thermomix

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10.
  2. Dodać bazylię, rozdrobnić 2 s/obr. 8.
  3. Dodać suszone pomidory, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
  4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać masło, wymieszać 20 s//obr. 4.
  6. Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem podawać jako dodatek do pieczywa.

Jeśli nie posiadasz urządzenia Thermomix

  1. Posiekaj parmezan bardzo drobno i umieść go w blenderze.
  2. Dorzuć bazylię i wszystko rozdrobnij.
  3. Dodaj suszone pomidory i ponownie rozdrobnij.
  4. Dodaj masło, a następnie wszystko wymieszaj.
  5. Masło z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem podawaj jako dodatek do pieczywa.

Wpis znaleziono dzięki:

- Masło

- Suszone pomidory

- Kuchnia włoska