Mufinki na kilka sposobów

Są tacy, którzy uwielbiają wbijać widelczyk w warstwy kremu i biszkoptu w czekoladowym torcie, są i tacy, którzy delektują się wyrafinowanym smakiem brownie, inni rozpływają się w zachwycie nad szarlotką, jeszcze inni nie wyobrażają sobie życia bez drożdżówki. Ale są i tacy, którzy po prostu daliby się pokroić za muffiny. Te ostatnie podbiły serca wielu i zajęły należne sobie miejsce, pomiędzy tradycyjnymi ciastkami. Uwielbiamy je za ich wygląd oraz fakt, że mogą być zarówno wytrawne jaki i słodkie. Obie wersje doskonale sprawdzą się z dodatkiem żurawiny amerykańskiej.

Muffiny jabłkowo – żurawinowe

Jesień to czas, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Na straganach znajdziemy najróżniejsze gatunki tych smakowitych owoców. Jesień, to również czas zbiorów żurawiny. Warto więc połączyć te dwa smaki i stworzyć z nich przepyszny, jesienny duet w postaci muffinów!

Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
3 łyżki stołowe Amaretto (alternatywnie soku jabłkowego)
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
150 g masła
2 jajka
175 g jogurtu
125 g cukru
1 saszetka cukru waniliowego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jabłka, np. cox orange
30 g orzechów włoskich
25 g Amarettini
12 papierowych foremek do muffinów

Polewa:
125 g cukru pudru (przesiany)
2-3 łyżki stołowe Amaretto (alternatywnie soku jabłkowego)

Wykonanie
1. Amaretto podgrzać. Dwie łyżki stołowe cranberries odłożyć do późniejszej dekoracji. Resztę żurawin zalać gorącym Amaretto. Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka połączyć z jogurtem
i cukrem waniliowym. Dodać masło. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do wcześniej utworzonej masy. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć części ogryzka i drobno pokroić. Orzechy włoskie pokruszyć (zostawić część do dekoracji), a Amarettini przekroić na pół. Dodać cranberries, jabłka, orzechy włoskie i Amarettini do ciasta.
2. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175°C (termoobieg 160°C) przez ok. 25-30 minut. Pozostawić, aby ostygły.
3. Cukier puder zmieszać z Amaretto. Umieścić na wierzchu muf finów, ozdobić cranberries
i pokruszonymi orzechami włoskimi.

Czas przygotowania: 50 minut

Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 346 kcal / 1450 kJ
Białko: 4,8 g
Tłuszcz: 14,1 g
Węglowodany: 50 g

Muffiny z morelami i cranberries
Wielbiciele owocowych słodkości z pewnością docenią mufiiny, w których słodki smak moreli został przełamany wyrazistym, lekko cierpkim smakiem żurawiny amerykańskiej. To połączenie przypomni smak lata i sprawi, że na naszych twarzach pojawi się uśmiech.

Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
150 g masła
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
2 jajka
200 g kwaśnej śmietany
4 łyżki stołowe soku z moreli (z puszki)
Starta skórka z 1 cytryny
150 g połówek moreli (z puszki)
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
12 papierowych foremek do muffinów

Dodatkowo:
4 łyżki stołowe dżemu morelowego
2 łyżeczki pokruszonych pistacji

Wykonanie

1. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Do miski wsypać i zmieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć kwaśną śmietanę, jajka, sok z moreli i skórkę z cytryny, a następnie dodać masło. Odłożyć 2 połówki brzoskwini do późniejszej dekoracji. Pozostałe połówki moreli pokroić w kostkę
i dodać do ciasta razem z cranberries (trochę żurawin zostawić do dekoracji).
2. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej włożyć ciasto. Piec w 175°C (termoobieg: 160°C) przez ok. 25-30 minut. Następnie pozostawić, aby ostygły.
3. Dżem morelowy podgrzać i posmarować nim muffiny. Udekorować plastrami moreli, cranberries
i pistacjami.

Czas przygotowania: 45 minut

Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 332 kcal / 1390 kJ
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 17,1 g
Węglowodany: 41 g

Muffiny z rozmarynem i cranberries
Muffiny z rozmarynem i cranberries to doskonały sposób na nudę. Są łatwe w przygotowaniu i smakują naprawdę wybornie. Aromat rozmarynu oraz oliwy połączonej z czosnkiem sprawia, że nawet Ci którzy nie przepadają za wytrawną wersją muffinów, będą musieli ulec.

Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
1 rozmaryn (20 cm)
40 g orzechów włoskich
125 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
250 ml maślanki
Pieprz
100 g świeżo potarkowanego parmezanu
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Dodatkowo:
12 papierowych foremek do pieczenia muffinów
Rozmaryn do dekoracji

Wykonanie

1. Rozgrzać 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Rozmaryn posiekać i orzechy pokruszyć, a następnie podsmażyć. Czosnek obrać i dodać na patelnię.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Pozostałą część oliwy z oliwek wymieszać oddzielnie z jajkiem i maślanką. Doprawić pieprzem. Połączyć dwie powstałe masy. Do ciasta dodać rozmaryn z orzechami oraz parmezan i cranberries.
3. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec
w 175°C (termoobieg: 160°C) przez ok. 25-30 minut. Dodać rozmaryn do dekoracji.

Czas przygotowania: 45 minut

Wskazówka:
Zamiast papierowych foremek do pieczenia muffinów można pociąć papier do pieczenia na kwadraty (12 cm x 12 cm) i umieścić się w zagłębieniach formy na muffiny.

Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 269 kcal / 1125 kJ
Białko: 6,6 g
Tłuszcz: 16,5 g
Węglowodany: 25 g

Muffiny z kiszoną kapustą i cranberries
To niestandardowe połączenie kapusty kiszonej i żurawiny amerykańskiej, jest propozycją dla osób lubiących eksperymenty kulinarne. Kwaskowy smak kapusty został złagodzony dzięki żurawinie
i przyprawom, zamkniętym w delikatnym cieście. Ta wersja muffinów dedykowana jest wielbicielom tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu.

Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka kminku
2 jajka
125 ml oleju warzywnego
200 g kwaśnej śmietany
100 ml mleka
150 g kiszonej kapusty
1 mała zielona papryka
50 g wędzonej szynki
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Dodatkowo:
12 papierowych foremek do pieczenia

Wykonanie
Posiekana pietruszka i czerwona papryka do dekoracji

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ziołami. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej, kwaśną śmietanę i mleko. Obie masy połączyć.

2. Za pomocą ręczników papierowych odsączyć kiszoną kapustę i drobno ją pokroić. Paprykę opłukać i pokroić w kostkę. Wędzoną wędlinę pokroić w kostkę. Dodać resztę składników i wszystkie wymieszać w cieście.
3. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175°C (termoobieg: 160°C) przez ok. 25-30 minut. Dodać pietruszkę i czerwoną paprykę do dekoracji.

Czas przygotowania: 45 minut

Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 237 kcal / 992 kJ
Białko: 4,9 g
Tłuszcz: 13,7 g
Węglowodany: 24 g

Muffiny z batatami i cranberries
Ta propozycja przypadnie do gustu wielbicielom słodkich ziemniaków i odważnego łączenia smaków. Pikantno – słodkie muffiny, to propozycja dla prawdziwych smakoszy. Pieczone wspólnie z przyjaciółmi, z pewnością będą pysznym dodatkiem do wspólnie spędzanych wieczorów.

Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
250 g batatów
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
125 ml oleju roślinnego
1 jajko
150 g niskotłuszczowego jogurtu
Kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
40 g bekonu
30 g orzechów włoskich
2 łyżeczki świeżego tymianku
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Dodatkowo:
12 papierowych foremek do pieczenia muffinów
12 małych pasków bekonu (25 g)
Tymianek

Wykonanie:

1. Bataty obrać i pokroić w grubą kostkę. Gotować przez ok. 20 minut, aż zmiękną. Odcedzić i utłuc widelcem.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, pieprzem cayenne i solą. W osobnym naczyniu dodać do siebie olej, jajka, jogurt i purée z batatów. Obie masy połączyć. Imbir obrać i drobno pokroić. Orzechy pokruszyć. Bekon pokroić w kostkę i smażyć, aż stanie się chrupiący. Dodać do ciasta imbir, bekon, orzechy, tymianek i cranberries.
3. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175°C (termoobieg: 160°C) przez ok. 25-30 minut. Pozostawić, aby ostygły.
4. Paski bekonu smażyć, aż staną się chrupiące. Muffiny udekorować czerwoną papryką, a na wierzch położyć paski bekonu i tymianek.

Czas przygotowania: 1 godzina
Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 298 kcal / 1247 kJ
Białko: 4,3 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 33 g