Olej kokosowy przeciw próchnicy

Próchnica jest obecnie jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób bakteryjnych na świecie. Nic dziwnego, że naukowcy dwoją się i troją, by znaleźć nowe środki, które pomogą jej zapobiegać.

Dowiedli już chociażby, że zawarte w kawie garbniki minimalizują ryzyko próchnicy, a picie herbaty spowalnia odkładanie się płytki nazębnej – głównej przyczyny tej choroby. Ich najnowsze odkrycie dowodzi, że olej kokosowy poddany działaniu enzymów w procesie trawienia skutecznie niszczy szczep bakterii odpowiedzialnych za demineralizację szkliwa.

Słodka walka z próchnicą

Irlandzcy badacze z Athlone Institute of Technology przebadali działanie oleju kokosowego, warzywnego i oliwy z oliwek. Jednakże tylko pierwszy z nich poradził sobie z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy. Wszystko przez to, że olej kokosowy zawiera naturalny antybiotyk. Warunkiem jest jednak poddanie go enzymom, by był skuteczny w hamowaniu rozwoju bakterii odpowiedzialnych za próchnicę. W skrócie – olej kokosowy jest najskuteczniejszy w postaci na wpół strawionej. Enzymy trawienne znajdują się chociażby w ślinie.

– Wielu może się zastanawiać jak to odkrycie wykorzystać w praktycznej stomatologii. Obecnie pasty do zębów i inne środki do higieny jamy ustnej zawierają oprócz fluoru czy wapnia także inne składniki takie jak chociażby wyciągi z ziół, które mają udokumentowane działanie przeciwpróchnicowe czy wybielające. Podobnie może być z olejem kokosowym. W przemyśle może być wykorzystywany właśnie do wzbogacenia składu produktów do higieny jamy ustnej – mówi lek. stom. Bartosz Nowak z Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej Prodenta w Gliwicach.